Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Josef II. / foto: https://cs.wikipedia.org

Josef II. vynucené manželství nikdy nepřijal

Josef II. miloval svou první manželku Isabelu Parmskou. Tato ztráta ho velice ranila. Jeho matka Marie Terezie ovšem vládla na císařském dvoře pevnou rukou. Josef byl nucený se znovu oženit.

Vynucený sňatek se sestřenicí

Marie Terezie o smutku svého syna věděla. Přestože měla opravdu mateřské srdce, na jeho žal nebrala žádný ohled. Brzy mu vyvolila novou manželku – dceru císaře Karla VII. Josefu Bavorskou, která byla zároveň jeho vzdálená sestřenice. Vynucené manželství bylo uzavřeno v lednu 1765 ve vídeňském Schönbrunnu. Pro malou, obtloustlou a nehezkou Josefu začalo mučednické období.

Schönbrunn
Schönbrunn – Zdroj: Shutterstock.com

Josefa císaře nikdy neupoutala

Josef se manželce vyhýbal, jakmile to bylo jen trochu možné. Zdá se, že manželství ani nenaplnil. V Schönbrunnu nechal přepažit balkon, který spojoval jejich apartmány, a spojovací dveře mezi místnostmi dal zamknout. Josefa byla velmi nešťastná, ale svého muže neoblomila. Doprovázela ho pouze na oficiální setkání. Téměř až ponižující postavení na císařském dvoře nemusela snášet příliš dlouho. Osud k ní byl milostivý a po dvou a půl letech manželství zemřela stejně jako Isabela na neštovice.

Život ve stínu své matky

Josef se poté už nikdy neoženil. Nadvláda matky, která se snažila udržet syna v dynastických mezích, byla pro Josefa těžká. Nedal si ale už žádnou nevěstu vnutit a zůstal sám. Svůj život pokládal dle svých slov za „mučednický“ a „k zbláznění“ a nejraději by z něho „odešel“. Ačkoli matce třikrát nabídl, že odstoupí, nakonec nikdy neutekl před zodpovědností. Nakonec si Josef II. našel svůj způsob, jak své složité postavení zvládnout a alespoň trošku žít po svém.

Josef II.
Josef II.– Zdroj: Anna M.J / Shutterstock.com

Josef zcestoval celé císařství

Josef II. začal intenzivně cestovat. Využíval každou příležitost, aby zmizel ode dvora a unikl tamnímu životu, zejména své matce. Jeho časté cesty představovaly v tehdejší době něco zcela nového a dají se vysvětlit právě touto touhou. Josefovo horečné cestování mělo ale také jiné příčiny. Korunní princ chtěl poznat stav monarchie a vidět životní podmínky poddaných na vlastní oči. Aby poznal, jak to v císařství skutečně funguje, cestoval inkognito a používal i jiné jméno. Na svých cestách vystupoval pod pseudonymem hrabě z Falkensteinu. Pochopil, jak je život poddaných krutý – trpěli bídou, neměli lékaře, děti byly nevzdělané. Cestování mu otevřelo oči a přispělo k prvním reformačním myšlenkám. Během matčina života se ale žádnou reformu neodvážil prosadit. Naštěstí zemřela dříve než Josef.

 

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_II.

https://www.securitymagazin.cz/historie/vylety-a-zalety-josefa-ii-1404059128.html

https://www.denik.cz/ze_sveta/potomci-marie-terezie-josef-ii.html

https://encyklopedie.praha2.cz/osobnost/1914-josef-ii

Josef II. vynucené manželství nikdy nepřijal

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!