Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Italská gastronomie / foto: shutterstock

Kdo vynalezl těstoviny? Italové to možná nejsou

Předpokládáte, že těstoviny vynalezli Italové? O původu těstovin se dodnes vedou spory, a proto není vůbec jisté, že vznikly v Itálii. Kdo tedy s největší pravděpodobností za těstovinami stojí? Variant je více.

Prameny vedou k Arabům a Marco Polovi

Dle historiků je původ těstovin nejčastěji spjatý s Araby, kteří v 8. a 9. století dovezli těstoviny na Sicílii z Afriky a Blízkého východu. Dle další teorie přivezl těstoviny do Evropy ve 13. století Marco Polo, a to přímo z Číny, kde těstoviny patřily k tradičním pokrmům. Dle historiků navíc existuje v čínských legendách a mýtech velké množství odkazů právě na pokrm připomínající těstoviny. Archeologové také našli v nalezišti La-ťia misku zkamenělých nudlí, které prý mohou být až 4000 let staré.

Těstoviny s nejasným původem
Těstoviny s nejasným původem – Zdroj: Shutterstock.com

V Itálii se o těstovinách zmínil Apicius

Existuje i přesto naděje, že kolébkou těstovin je přeci jen Itálie. Jedním z důkazů, na který Italové rádi poukazují, je fakt, že se o nich už 1. století podle všeho zmínil Apicius ve své kuchařské knize. Zde jsou těstoviny popsané jako sušené plátky těsta z pšeničné mouky a používaly se k obkládání sekaného masa a ryb. Jednalo se pravděpodobně o předchůdce dnešních důvěrně známých lasagní. Dalším důkazem je zvláštní reliéf objevený v etruské hrobce v Cerveteri pocházející ze 4. st. př. nl., na kterém je údajně znázorněno zařízení na výrobu těstovin.

Těstoviny na sladko
Těstoviny na sladko – Zdroj: Shutterstock.com

Největší rozmach těstovin díky italským výrobcům

Ať je to jak chce, těstoviny se v Itálii každopádně velmi dobře uchytily a začaly se rychle rozšiřovat. Centrem těstovin bylo kdysi město Palermo, kde historické prameny poprvé hovoří o průmyslové výrobě těstovin. Zásadní zlom nastal v 17. století, kdy byl v Neapoli vyroben první mechanický lis na těstoviny, čímž se významně usnadnil celý proces výroby a také se mohly snížit náklady. Postupně vznikala napříč Itálií různá sdružení výrobců těstovin, kdy každý měl svá vlastní pravidla a tajné recepty pro jejich výrobu. Takto postupně vznikaly ty nejlepší těstoviny různých tvarů a barev. Jednoznačně se dá proto říct, že to byli právě Italové, kdo dovedl těstoviny k dokonalosti tak, jak je dnes známe.

 

Zdroj:

https://www.idnes.cz/recepty/testoviny-italie-bolona-cina-sophia-lorenova.A210118_144725_xman-styl_mah

https://radiozurnal.rozhlas.cz/puvod-testovin-je-nejasny-zrejme-je-nevynalezli-italove-ale-arabove-6234372

 

 

Kdo vynalezl těstoviny? Italové to možná nejsou

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!