Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Orient Express / foto: Roberto Sorin / Shutterstock.com

10 zajímavostí o slavném vlaku Orient Express

Slavný Orient Express známe především díky románu Agathy Christie - Vražda v Orient Expressu. Co slavnou spisovatelku inspirovalo? A jaké zajímavosti ještě tento slavný vlak skrývá?

1. Orient Express byl obvykle sestaven pouze z vozů první třídy. Ukrýval přitom velmi luxusní kupé se sedačkami v kůži, kvalitní hedvábné ložní povlečení a zdi zdobené ručně vázanými gobelíny. Luxusní byl i jídelní vůz, kde hosté jedli stříbrnými příbory.

Luxus ve vlaku Orient Express
Luxus ve vlaku Orient Express – Zdroj: Shutterstock.com

2. Koupelny ve vlaku byly vykládané mramorem a obsahovaly pouze umyvadla. Nebyl zde sprchový kout ani vana. Toalety měli cestující společné na konci vlaku. 

3. Orient Express byl luxusní vlak, který si vybírali především bohatí lidé a slavné osobnosti. Cestovali jím např. Coco Chanel, Alfred Hitchcock, Greta Garbo, Mata Hari nebo zmíněná spisovatelka Agatha Christie. 

4. Nápad na vytvoření luxusního vlaku pro movitou klientelu se zrodil v hlavě Georgese Nagelmackerse. Toužil vytvořit vlakovou síť, jež propojí velká města různých států. Tak vznikla Mezinárodní společnost lůžkových vozů

5. Nejoblíbenější vlakové spojení této společnosti byla cesta z francouzského přístavu v Calais až do Konstantinopole. 

6. V době, kdy Orient Expressem cestovala slavná tanečnice a špionka Mata Hari, došlo k nehodě. V Maďarsku pod vlakem vybuchla bomba. Jeden z vagónů skončil ve vodě a o život přišlo dvacet lidí. Další byli zraněni. 

7. Nápad na nejslavnější román Agathy Christie vznikl právě v tom vlaku. Hlavní roli dostal její oblíbený detektiv Hercule Poirot, který vyšetřoval vraždu bohatého Američana Ratchetta. 

Agatha Christie a román Vražda v Orient Expressu
Agatha Christie a román Vražda v Orient Expressu – Zdroj:

8. Autorku k napsání románu Vražda v Orient Expressu inspiroval tragický únos dítěte letce Lindbergha. 

9. Hosté se v Konstantinopoli ubytovávali v honosných hotelech, z nichž nejoblíbenější - Pera Palace - stojí dodnes. Právě v tomto hotelu se ubytovávala i Agatha Christie, konkrétně v pokoji č. 411. 

10. První cesta spisovatelky Orient Expressem také nebyla bez literárního počinu. Bylo to v roce 1925, kdy se snažila vzpamatovat z rozvodu. Tehdy ji zaujala reportáž o archeologických vykopávkách ve městě Uru. Díky této cestě vznikl další skvělý román - Vražda v Mezopotámii

 

Zdroj:

100+1 Historie, Duben 2023

 

10 zajímavosti o slavném vlaku Orient Express

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!