Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tajemná žena / foto: shutterstock

Greet Hofmanová, falešná léčitelka, jež ovládala nizozemskou královnu Julianu

Ač se to zdá nemožné, i vzdělává, inteligentní a schopná panovnice, jakou byla nizozemská královna Juliana, může podlehnout podvodnici a šarlatánce. Stačí touha pomoci svému nemocnému dítěti.

Kdo byla podvodnice Greet Hofmanová

Greet pocházela z chudé rodiny, která jí neumožňovala ani studium. Vydělávat si proto začala jako pokojská. Teprve když její matka onemocněla a ona se o ni začala starat, objevila Greet tajemství teosofie a filozofie. Později ji zaujala i esoterika a dokonce spiritismus. Jeden ze spiritistů jí pak poradil, aby se živila jak léčitelka. Dnes už nezjistíme, jak velké byly její schopnosti, ale údajně pomáhala lidem s psychosomatickými příznaky, kteří se v její blízkosti kupodivu uklidnili a cítili se lépe.

Z pokojské na královský dvůr

Jako léčitelka zjevně získala určitý věhlas, neboť byla doporučena princi Bernhardovi a nizozemské princezně Julianě. Měla pomoci jejich nemocné dceři Marii Christině, která se narodila se zrakovou vadou. Juliana s ní v těhotenství prodělala zarděnky a dívka přišla na svět téměř slepá. Přesto se nevzdávala normálního života. Studovala, věnovala se zpěvu a později dokonce v New Yorku zpěv vyučovala. Zásluha Greet to však nebyla.

Holandský palác
Holandský palác – Zdroj: Shutterstock.com

Ovlivňování čerstvě korunované královny

Když Greet přišla na holandský královský dvůr, přislíbila dívence pomoci. Juliana tehdy byla jen pár týdnů po korunovaci královnou a přebírala vládu se všemi povinnostmi z ní plynoucí. Přestože Greet princezně od slepoty nikdy nepomohla, vznikl mezi ní a královnou úzký vztah, který se dá dokonce označit jako intenzivní přátelství. Greet získávala nad královnou velkou moc. Ovlivňovala ji v soukromém životě a nebála se zasahovat do politických záležitostí země. Královské manželství se kvůli ní téměř rozpadlo a také její vliv na královninu politiku vyvolal velký odpor a pobouření. K situaci se dokonce vyjádřila celá vláda, která nařídila, že Greet a její pomocníci musí okamžitě opustit královské služby.

Anonymní dopisy

Greet se však odmítala vzdát. Dál ovlivňovala královnu Julianu, a teprve když jí začaly chodit výhružné dopisy, opustila dvůr. S Julianou se však tajně stýkala i nadále, a to až do její smrti. 

 

Zdroj:

https://www.novinykraje.cz/blog/2022/06/15/nizozemska-kralovna-juliana-podlehala-vlivu-lecitelky-a-to-melo-vliv-i-na-jeji-politicka-rozhodnuti

 

Greet Hofmanová, falešná léčitelka, jež ovládala nizozemskou královnu Julianu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!