Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
korzety / foto: shutterstock

Korzet ve starověku nosili muži i ženy. Jaká je jeho historie?

Pokud bychom měli jmenovat nějaký kus oblečení, který prošel historií od starověku až po současnost, byl by to korzet. Proměňoval se spolu s tím, jak se měnil ideál ženské postavy, a v jednu dobu byl používaný jako zdravotní pomůcka.

Jak vlastně slovo korzet vzniklo? Pravděpodobně ze starofrancouzského slova cors, které znamená zdrobnění těla. Předchůdce tohoto oděvního kousku nosily už starověké národy, většinou ve formě opasků, které měly zeštíhlit pas a pozvednout ňadra. Bylo běžné, že korzety nosili i muži, kteří tím dávali najevo vznešenost a bohatství.

Korzety přetrvávají i v současné módě
Korzety přetrvávají i v současné módě – Zdroj: Shutterstock.com

Korzet na příkaz královny

Dnešní podobu ale začaly korzety získávat až zhruba ve 14. století. Tehdy se k jejich výrobě začaly používat látky, jako byl brokát, hedvábí nebo samet, a začaly se vyztužovat kosticemi. Korzetovou módní vlnu pak spustila Kateřina Medicejská, manželka francouzského panovníka, která nošení korzetu svým dvořankám dokonce přikazovala. A to i těm těhotným. Postupně se korzety dostávaly téměř do všech dámských šatníků.

Čím utaženější, tím lepší

17. století kladlo důraz na co největší úsporu látky, a tak se nosil úzký kónický korzet spolu s širokou sukní. Výjimku tvořilo období vlády Ludvíka XIV., kdy byly korzety opět zdobnější, delší a s ramínky. O století později se do korzetů přidávaly další výztuže a 19. století přišlo s kovovými očky, díky kterým se daly sešněrovat pevněji než kdy dřív. Rovněž se k nim začaly přidávat podvazky k držení punčoch.

Alzběta Bavorská nosila velmi utažené korzety
Alzběta Bavorská nosila velmi utažené korzety – Zdroj: 360b / Shutterstock.com

Ve znamení pohodlí

20. století přineslo opět menší zjednodušení, začalo se dbát na to, aby se v nich ženy mohly volněji pohybovat. Existovaly dokonce speciální korzety určené k hraní tenisu, jízdě na koni nebo na kole. Vyráběly se i extra dlouhé varianty, které kromě břicha stahovaly také zadek a stehna. Korzety z dámských šatníků hromadně mizí ve 30. letech. Jednak byly nahrazeny pohodlnějším pružným prádlem, jednak kvůli emancipaci, která považovala korzety za patriarchální přežitek.

 

Zdroj:

https://sanctuary.cz/1783-korzet-historie-vyvoj

https://www.prozeny.cz/clanek/evoluce-korzetu-fetis-mucici-nastroj-i-zdravotni-pomucka-64628

Korzet ve starověku nosili muži i ženy. Jaká je jeho historie?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!