Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Slovanská vatra / foto: shutterstock

Proč se o filipojakubské noci zapalují ohně

V noci z 30. dubna na 1. května se zapalují ohně. Filipojakubskou noc známe spíše jako Čarodějnice. Původně pohanský svátek si zachoval svoji tradici do dnešní doby. Málokdo ale ví, proč se ohně vlastně zapalují.

Čarodějnickou noc známe pod různými názvy a má různé významy, datum je ale stejné

Filipojakubská noc, Noc čarodějnic, Valpuržina noc, Beltine, pod všemi názvy se skrývá poslední dubnová noc. Každý má tuto noc spojenou s pálením ohňů. Kde se ale vzala tato tradice? Výklady tradic se mohou různit, a to především s ohledem na jejich původ. Jinak se o noci třicátého dubna mluví podle pohanských pověstí a jinak nám význam této noci předkládají keltské prameny.

Slované u ohně
Slované u ohně – Zdroj: Shutterstock.com

Keltové nám zanechali noc Beltine, noc očistných ohňů

Keltové věřili, že v ohni je síla a má očišťující, někdy i uzdravující schopnosti. Poslední dubnovou noc zapalovali ohně. U nich se pak veselili a tancovali kolem nich. V tuto noc se lidé měli radovat a získat pevné zdraví a štěstí. Také se během této noci měla vyslovovat skrytá přání a ta se měla vyplnit. Děti počaté 30. dubna jsou dle pověstí šťastné a čeká je krásný život.

Velká očekávání
Velká očekávání – Zdroj: Shutterstock.com

Pohanský svátek poslední dubnové noci měl chránit před zlem a čarodějnicemi

Z tradic pohanů se přenesla tradice do našich končin a až do dnešní doby. Pálíme ohně, nejlépe na kopcích, aby byly již z dálky vidět. Aby je každá čarodějnice a každá zlá síla viděla a vyhnula se jim obloukem. Pohané věřili, že o filipojakubské noci mají moci zla největší sílu. Čarodějnice se ohně bojí. Alespoň dle pověstí. A když si vzpomeneme na historické upalování čarodějnic, není se co divit. Věřilo se, že ohně dokážou ochránit od všeho zlého. Hodně se přidávali i další zvyky. Například se rozbíjel hliněný hrnec, z domu se nevycházelo bez posvěcené křídy, střílelo se do vzduchu a nebo se práskalo bičem. Tím vším se měly čarodějnice zahnat.

Dnes nám zůstalo z tradic pálení ohňů. Je to krásná tradice, při které se poslední dubnovou noc potkávají sousedé a přátelé.

 

Zdroj:

https://stips.cz/ceske-tradice-paleni-carodejnic

 

 

 

Proč se o Filipojakubské noci se zapalují ohně

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!