Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Smažený sýr / foto: shutterstock

Čtyři důvody, proč se vyhnout smaženým pokrmům

Proč jsou ale smažená jídla vlastně tak nezdravá? Jakým způsobem nám škodí?

Smažení představuje tu nejméně zdravou úpravu jídla. Proto bychom se měli smaženým pokrmům ideálně vyhýbat. Proč jsou ale smažená jídla vlastně tak nezdravá? Jakým způsobem nám škodí?

O tom, že je smažené jídlo nezdravé už pravděpodobně někdy slyšel každý. Ovšem smažené pokrmy jsou poměrně nenáročné na přípravu, jsou chutné a oblíbené. Jsou však také kalorické, špatně stravitelné a především nezdravé. Pokud je člověk konzumuje dlouhodobě, zdravotní problémy na sebe nenechají dlouho čekat.

Pořádný šnycl je sice chutný, ale zdraví nepřidá
Pořádný šnycl je sice chutný, ale zdraví nepřidá

Důvod první: Velké množství kalorií

Dopřáváte si rádi smažený sýr a hranolky? Jedna taková porce obsahuje zhruba 1400 kcal, a to rozhodně není málo. Kalorický příjem za den je u každého jedince jiný (závisí například na věku či zátěži), průměrně by však u dospělého muže neměl přesáhnout 2200 kcal, u žen pak 1800 kcal. Když si tedy dáte smažený sýr a hranolky, pokryjete již většinu denního příjmu kalorií. Nadbytečné kalorie se vám v těle začnou ukládat v podobě tuku.

Důvod druhý: Zvýšené riziko vzniku rakoviny

Velmi záleží na tom, na jakém tuku smažíte. Pokud na smažení používáte obyčejný kuchyňský olej, který má tendenci k přepalování, a zároveň při vysokých teplotách, vznikají karcinogenní látky. Konkrétně látka zvaná akrylamid poškozuje nervové tkáně a reprodukční orgány. Bylo prokázáno, že tato karcinogenní látka se podílí vysokou měrou na vzniku rakoviny.

Smažené hamburgery - ó, to je kalorií
Smažené hamburgery - ó, to je kalorií

Důvod třetí: Škodlivé tuky

Smažená jídla jsou nasáklá tukem. Tuk má sice ideálně zastupovat asi 30 procent energetického příjmu, ovšem má se jednat o tuky zdravé. Správně bychom měli přijímat omega-6 a omega-3 mastné kyseliny v poměru 2:1. Ovšem v naprosté většině vypadá poměr těchto tuků 20:1. To má za následek vznik civilizačních chorob – onemocnění srdce a cév, imunitní poruchy, alergie či rakoviny. Řešení je přitom poměrně jednoduché – stačí omezit, nebo se úplně vyhnout konzumaci smažených pokrmů. Omega-3 mastné kyseliny doplníte například zařazením ryb do jídelníčku.

Důvod čtvrtý: Zvýšené riziko aterosklerózy

Ateroskleróza, tedy kornatění tepen, je jednou z nejčastějších příčin úmrtí v dnešní době. V České republice umírá za rok v důsledku onemocnění srdce a cév více než 50 tisíc lidí, a to většinou právě na následky aterosklerózy. Ta se projevuje jako infarkt, cévní mozková příhoda nebo angina pectoris.

Riziko rozvoje aterosklerózy se zvyšuje s věkem. Zároveň její vznik podněcuje vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu v krvi, nadváha nebo cukrovka. Také hrozí lidem, kteří kouří, mají minimum fyzické aktivity a špatnou životosprávu. Zkuste se proto i vy zamyslet, zdali nekonzumujete příliš velké množství smažených jídel.

Čtyři důvody, proč se vyhnout smaženým pokrmům

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!