Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Faust / foto: Rembrandt

Tajemný Faustův dům v Praze

Pověst o Faustovi, který měl uzavřít smlouvu s ďáblem, zná asi každý. Tento starý příběh se pojí s barokním domem stojícím na Karlově náměstí v Praze.

Místo, na němž byl Faustův dům postaven, má skutečně poněkud temnou minulost. Údajně se tu v dávných dobách nacházelo pohanské obětiště bohyni Moraně.

Barokní dům na Karlově náměstí, zvaný Faustův dům, byl postaven v roce 1726. Místo však bylo obýváno již o několik století dříve. Na konci 16. století dům na místě dnešního Faustova domu obýval anglický mystik a učenec Edward Kelley, dvorní alchymista císaře Rudolfa II. Kelley byl údajně anglickým špionem a s dalšími spiklenci se měli v domě scházet. Kromě toho v domě vybudoval laboratoř, kde prováděl celou řadu pokusů. Mezi lidmi se tehdy začalo říkat, že z domu vycházejí podivné zvuky a kouř.

Faustův Dům
Faustův Dům - číslo popisné 502

V první polovině 18. století dům na Karlově náměstí vlastnil Antonín Mladota ze Solopysk. Také tento muž měl v domě provádět tajemné experimenty. Podle pověsti během nich z oken domu vycházely plameny. V Praze se tehdy tradovalo, že do domu přichází samotný ďábel. S Mladotou měl v domě bydlet ještě mladý student, který se spolu s ním na pokusech podílel.

A kdy se o stavbě začalo mluvit jako o Faustově domě? Pravděpodobně až v 19. století. Tehdy byl kaplanem v blízkém kostele jistý Karel Jaenig. Ten měl údajně doma lidskou lebku i část šibenice, místo postele rakev a na stěnách pokoje pohřební nápisy. Tento kaplan spolu s předchozími majiteli domu a podivnými událostmi dal vzniknout pověsti o Faustovi, který měl upsat svou duši ďáblu. Kdo konkrétně měl být oním Faustem, to dodnes zůstává záhadou.

Celkový pohled na Faustův dům v Praze
Celkový pohled na Faustův dům v Praze

Podivné události a jevy se s domem pojily nadále. Tak třeba roku 1945 na stavbu dopadla letecká puma. Ta ovšem jako zázrakem nevybuchla a dům tedy na Karlově náměstí stojí dodnes. O rok později, tedy v roce 1946, probíhaly stavební úpravy domu, při nichž bylo v základech nalezeno sedm koster koček. Mělo se jednat o jakési oběti, aby byl dům chráněn před nebezpečím. Údajně právě proto nevybuchla již zmíněná letecká puma.

Podle pověsti z Faustova domu vede doprostřed Karlova náměstí tajná chodba. V podzemí domu má být pak ukrytý poklad. Ani tajná chodba, ani poklad však dosud nebyly objeveny.

Tajemný Faustův Dům

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!