Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tank / foto: magazin.cz

Červený kostel, růžový tank. Podivné výtvory hyzdí už i Brno.

Kde všude se na tato většinou odpudivá díla Davida Černého dá narazit? Byli jsme na ně zvyklí především v našem hlavním městě. Nyní se ovšem nejznámější kousek dostal i do moravské metropole.

Tento článek je sice zařazen do rubriky Kultura, nicméně spousta děl tohoto autora nemají s uměním ani kulturou pranic společného. Mnohá vypadají, jako by je stvořil nějaký chorý mozek. Ovšem David umí tvořit i zajímavé, trefné a vtipné kousky. Záleží asi na tom, jak moc chce zrovna provokovat. Pojďme si projít ty nejznámější a nejzajímavější, které autor navrhl nebo dokonce vytvořil.

Růžový tank

Minulý týden byl „slavnostně“ převezen růžový tank do metropole Moravy před Červený kostel – významný svatostánek Českobratrské evangelické církve. Samozřejmě to vyvolalo jak souhlasné, tak odpudivé reakce. Takže růžový tank je před kostelem, což z Brna dělá další místo, kde na výtvor pana Černého narazíte a nejspíš vám spíše zkazí náladu. V devadesátkách to bylo možná trefné a vtipné, dnes je to ovšem mlácení prázdné slámy dávno vyčpělého téma. Pozorovali jsme okolí tanku. Lidé si jej se zájmem fotili, mnozí z nich však kroutili hlavami. Okolo jdoucí starší pán si odplivl. Naštěstí, tank bude hyzdit prostranství před kostelem pouze do poloviny Července, i když organizátoři možná prosadí výjimku.

 

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Klikující autobus

Tento výtvor patří naopak mezi povedené a také se „zúčastnil“ olympiády v Londýně v roce 2012. Autobus dělal kliky a vydával u té námahy lidské vzdechy. Docela trefné pro britskou metropoli, typickou těmito červenými dvoupodlažními autobusy a její spojení s olympijskými hrami.

 

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Děti

Několik batolících se dětí je možné vidět na pražské Kampě, další „lezou“ na žižkovský vysílač. Jsou celkem roztomilé, ale jen zezadu a z boku. Jejich obličej vypadá, jako kdyby ho někdo rozšlápnul přeskáčema na lyže.

 

foto: shutterstock
foto: shutterstock

 

Svatý Václav

V pražské Lucerně visí socha Svatého Václava, který sedí na koni. Jenže konkrétně na břichu mrtvého koně. Autor chtěl asi znevážit odkaz tohoto českého panovníka? Nebo v tom bylo něco jiného? Každopádně, proč to musí hyzdit zrovna Lucernu?

 

foto: Mojmír Churavý
foto: Mojmír Churavý

 

Trifod

V Nových Butovicích je možné vidět podivnou velkou „konstrukci“ s očima, jakoby sledující vše kolem. Dílo má upozornit na totalitní praktiky. Celkem zajímavé a trefné dílo, zejména v dnešní době nastupující nesvobody ze strany Evropské unie, ale i některých našich politiků.

 

foto: Jindřich Nosek
foto: Jindřich Nosek

Gesto

Nějakou dobu po Vltavě plaval „vztyčený prostředníček“ namířený na Pražský hrad. Asi nebyl zvolen kandidát, který by byl hoden autorovy náklonnosti. Naštěstí je to už pryč.

 

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Hlava Franze Kafky

Naopak toto dílo je z těch, které se panu Černému povedly. Odráží se v něm krásným způsobem světlo a působí velmi uklidňujícím dojmem. Jednotlivé části hlavy se pohybují. Jmenuje se „Kinetická hlava.“  Dříve byla v Praze, od roku 2007 je však ve Spojených státech. Moc pěkné.

 

 

foto: shutterstock
foto: shutterstock

Močící sochy

Tuto nechutnost je možné zahlédnout na Malé straně v Praze. Dvě sochy tam močí na mapu České republiky a hýbou u toho penisy. Tím autor vyjadřuje odpor ke své zemi? Proč tedy dostává tolik prostoru na úkor ostatních výtvarníků? Kdo to všechno platí? Tyto úvahy vás jistě při prohlížení jeho děl napadnou. Nic na tom nemění ani fakt, že vytvoření sochy onanujícího muže, která měla být posazena na střechu národního divadla, nakonec realizováno nebylo.

Červený kostel, růžový tank. Podivné výtvory hyzdí už i Brno.

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1