Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Večírek s přáteli / foto: shutterstock

Jak se (ne)chovat na firemním vánočním večírku

Před vánočními svátky pořádá mnoho firem pro své zaměstnance vánoční večírky. Jedná se o dobrou příležitost, jak lépe poznat své kolegy i nadřízené.

Ovšem firemní vánoční večírky jsou také plné nástrah, a proto je zapotřebí dodržovat určitá pravidla, aby si člověk neudělal ostudu. Jak se tedy na takovém večírku chovat?

Jídlo a pití

Součástí večírků jsou stoly plné jídla a pití. Nevrhejte se k nim ale hned, co se na večírek dostavíte. Zapomeňte na hamounství! Pokud si budete neustále nosit plné talíře a dolívat si pití, moc dobrý dojem na okolí neuděláte, právě naopak. Ideálem je střídmost – občas si dejte něco malého k snědku a třeba sklenku vína. Skleničku pak držte správným způsobem, tedy sklenku s vínem či šampaňským za stopku. Před konzumací alkoholu se nezapomeňte najíst – tak se opijete pomaleji. Na plný žaludek pak také vypijte skleniček méně, a vyhnete se pak ranní kocovině.

Konverzace

Během firemního vánočního večírku se snažte konverzovat s více lidmi. Není vhodné, pokud si budete celý večer povídat jenom s pár jedinci. Vhodné jsou ke konverzaci neurčité otázky či témata týkající se nadcházejících Vánoc. Čemu byste se také měli vyhnout, jsou příliš osobní otázky či mluvení o sobě.

Rozhodně však vánoční večírek není příležitostí k tomu, abyste s někým řešili své osobní či pracovní problémy. Zapomeňte také na spory s kolegy a vyhněte se hádkám. Jistě nechcete zkazit večer sobě i ostatním.

Vyhněte se flirtování

Některé firemní vánoční večírky se mohou trochu zvrhnout. To je však naprosto nevhodné. Na firemním večírku se proto rozhodně vyhněte flirtování. Uvědomte si, že jste na pracovní akci a ne na běžné párty. Kromě flirtování jsou také nevhodné sexuální narážky.

Schovejte mobil

Jak často kontrolujete svůj mobilní telefon? Nedáváte ho prakticky z ruky? Na firemním vánočním večírku byste telefon však měli schovat a nějakou chvíli si ho nevšímat. Na sociálních sítích vám jistě nic neuteče. Běžte si raději povídat s kolegy místo bezmyšlenkovitého brouzdání na internetu. Pokud budete chtít pořizovat nějaké fotografie, nejprve se zeptejte ostatních, zda jim to nevadí. Stejně tak nejprve konzultujte umístění fotek na sociální síť.

Oblečení 

Firemní vánoční večírek také vyžaduje vhodné oblečení. Pokud chcete udělat dobrý dojem a nebýt tím člověkem, kdo se nejlépe oblékl, vezměte si na sebe něco formálního, elegantního. Vaše oblečení vyjadřuje vaší osobnost. Výjimku tvoří pochopitelně tématicky laděné večírky, na které můžete jít třeba oblečení v kostýmu.

Jak se (ne)chovat na firemním vánočním večírku

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!