Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Arnold Schwarzenegger - Terminátor / foto: shutterstock

Hvězdy, po nichž jsou pojmenovány dokonce i živočišné druhy

Hollywoodským umělcům se může dostat celá řada poct, např. získání Oscara či umístění hvězdy na chodník slávy. Trochu jiného vyznamenání se však dočkaly celebrity z našeho článku.

Každý rok je objeveno a popsáno zhruba až 24 000 nových živočišných druhů a někdy se vědci rozhodnout pojmenovat je po slavných osobnostech.

Harrison Ford – mravenec Pheidole harrisonfordi a pavouk Calponia harrisonfordi

Americký herec Harrison Ford, představitel legendárního Indiany Jonese a Hana Sola z Hvězdných válek, se již léta angažuje v boji za ochranu životního prostředí. Díky postu viceprezidenta v organizaci Conservation International jsou po něm navíc pojmenovány již dva živočišné druhy.

V roce 1993 arachnolog Norman Platnick nalezl nový druh pavouka a pojmenoval ho Calponia harrisonfordi a v roce 2002 entomolog Edward O. Wilson vzdal slavnému herci hold tím, že nově objeveného mravence nazval Pheidole harrisonfordi.

Arnold Schwarzenegger – brouk Agra schwarzeneggeri

I americký herec a bývalý guvernér Kalifornie má „vlastní“ živočišný druh. Je jím brouk, kterého na Kostarice objevil entomolog Terry Erwin v roce 2002. Tento ‚chrobák‘ dostal jméno po představiteli Terminátora proto, že na první pohled vypadal, jako by měl svaly.

Hugh Hefner – králík Sylvilagus palustris hefneri

Králík Sylvilagus palustris hefneri, patřící mezi kriticky ohrožené druhy, byl pojmenován podle Hugha Hefnera, zakladatele časopisu Playboy. James D. Lazell, jenž tento nový floridský druh objevil, ho takto pojmenoval proto, že Hefner financoval celý výzkum. Králíček jako králíček, ne?

Angelina Jolie – pavouk Aptostichus angelinajolieae

Po známé americké herečce a režisérce Angelině Jolie byl pojmenován sklípkan Aptostichus angelinajolieae. Jde přitom o velmi nebezpečného živočicha. Tento prudce jedovatý členovec byl po Angelině pojmenován profesorem Jasonem Bondem, a to konkrétně za její práci pro Úřad vysokého komisaře OSN.

Bob Marley – parazit Gnathia marleyi

V roce 2012 byl objeven nový druh parazita infikujícího krev některých mořských ryb, jehož pojmenovali po slavném reggae hudebníkovi Bobu Marleyovi. „Nazval jsem tento druh, který je naprostým zázrakem, po Marleyovi, neboť ho respektuji a obdivuji jeho hudbu,“ sdělil tehdy mořský biolog Paul Sikkel. Inu, unikátní vyjádření hudebního vkusu…

David Attenborough – dinosaurus Attenborosaurus conybeari a další

Po známém britském přírodovědci Davidu Attenboroughovi je pojmenována celá řada živočišných druhů, včetně plesiosaura nesoucího jméno Attenborosaurus conybeari (druhové jméno má po geologovi a paleontologovi Williamu Conybeareovi). Přestože byl objeven již na konci 19. století, pojmenoval ho až americký paleontolog Robert Bakker v roce 1993. Kdo by nechtěl mít vlastního dinosaura?

Hvězdy, po nichž jsou pojmenovány dokonce i živočišné druhy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!