Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Legolas / foto: shutterstock

„Nepovedené” filmové scény

Přestože natáčení filmu je velmi důmyslnou záležitostí, ne vždy se všechny záběry povedou.

Obvykle režiséři nedostatky odhalí a scénu přetočí, avšak jindy chyby přehlédnou a ty ve filmu zůstanou. A někdy – jako např. u filmu Zoolander – tvůrci ponechají ‚zkažený‘ záběr schválně, neboť je ve výsledku lepší než původní idea.

Dobyvatelé ztracené archy – bič a brouk

Při natáčení filmu Dobyvatelé ztracené archy (Raiders of the Lost Ark, 1981) se tvůrci potýkali s celou řadou obtíží. Velkým problémem byla otrava jídlem, kvůli níž se Harrisonu Fordovi (Jones) nedařilo bičem vyrazit jednomu bojovníkovi šavli z ruky. Po dlouhých pokusech někdo ze štábu pronesl: „Proč ho zkrátka nezastřelí, ať to můžeme zabalit?“ Spielbergovi se tento nápad zalíbil a scéna byla pozměněna.

Své si užil i představitel hlavní záporné postavy Paul Freeman. Při natáčení jedné ze scén totiž na jeho obličeji přistála moucha, která mu následně vlezla do úst. Záběr ve filmu kupodivu zůstal.

Zoolander – nečekaná odpověď

Derek Zoolander (Ben Stiller), hrdina stejnojmenného filmu z roku 2001, býval jedničkou světového modelingu. Tedy jen do chvíle, než se na scéně objevil Hansel McDonald (Owen Wilson), podivný muž navlečený v hadích kůžích.

V komedii, kterou sám Stiller režíroval, je dialog, jenž se od původní verze scenáristů poněkud liší. Když postava J.P. Prewitta (David Duchovny) vysvětluje, proč jsou mužští modelové dokonalými vrahy, Derek na jednu z jeho otázek neodpoví. To proto, že Ben Stiller při natáčení této scény zapomněl svůj text. Aby však záběr nezkazil, znovu otázku zopakoval a spoléhal na duchaplnost Duchovneho. Improvizace se nakonec vydařila, divák nic nepozná…

 

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu – příliš nízké stropy

Natáčení filmu Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, 2001) se pro Iana McKellena ukázalo být poměrně náročné, obzvlášť když se měl pohybovat v minimalistických obydlích hobitů. Lehké drknutí do lustru ve scénáři skutečně bylo, avšak náraz hlavou do zárubně již nikoli. Scéna byla přesto ve filmu ponechána, a hercův překvapený výraz tak baví diváky.

Snídaně u Tiffanyho – policejní zátarasy

I v natolik ceněném filmu, jakým je Snídaně u Tiffanyho (Breakfast at Tiffany's, 1961), tvůrci přehlédli jednu drobnou chybu. Během scény, v níž Holly (Audrey Hepburnová) prochází kolem jednotlivých výloh, je možné spatřit skutečnou policejní hlídku zadržující automobily, které by jinak vjely do záběru.

Na sever severozápadní linkou – chlapec, který čte budoucnost

V jednom z nejslavnějších filmů Alfreda Hitchcocka Na sever severozápadní linkou (North by Northwest, 1959) – vyprávějícím příběh Rogera Thornhilla (Cary Grant), oběti špionážní hry – se objeví dítě schopné předvídat budoucnost. Ve scéně v jídelně, kdy Eva Maria Saintová vytáhne na Caryho Granta zbraň, si můžeme všimnout malého chlapce, který si ještě před výstřelem zacpe uši. Ať žije komparz…!

„Nepovedené” filmové scény

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!