Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ernst Hemingway / foto: shutterstock

Inspirativní biografie a autobiografie, které nesmí chybět ve vaší knihovně

Fascinující a dechberoucí příběh, který se skutečně stal. Tak lze nejsnáze popsat biografie a autobiografie, jež jsou – zejména v posledních letech – pro čtenáře stále lákavější.

Zdaleka se však nejedná jen o fenomén dvacátého a jednadvacátého století, a tak v našem přehledu ‚inspirativního čtení‘ naleznete i spisy z počátku letopočtu či z dob klasicismu.

Životopisy dvanácti císařů – Suetonius

Kniha Životy dvanácti císařů (De vita Caesarum) římského polyhistora Suetonia (75–140) není ani tak biografií v tom pravém slova smyslu, nýbrž souborem spisů o životě prvních dvanácti římských císařů. I tak se ovšem jedná o vskutku zajímavé čtení.

Toto dílo je pro římskou i pozdější evropskou literaturu nesmírně důležité, neboť svou formou zcela změnilo podobu historické literatury a zároveň přispělo k zániku tradičního dějepisectví. Podobně koncipované biografie – plné faktů i intimností – vznikaly až do období baroka.

Zkušenost – Martin Amis

Jedna z nejlepších knih britského spisovatele a novináře Martina Amise Zkušenost (Experience, 2000) je v první řadě reakcí na smrt autorova otce Kingsleyho Amise. Tvůrce tzv. Londýnské trilogie opouští svůj obvyklý styl psaní a pouští se do rozboru svého dětství. V díle tak Martin Amis popisuje nejen svůj vztah s otcem, slavným spisovatelem, ale také náhlou smrt bratrance či jakousi uměleckou rivalitu mezi jednotlivými členy rodiny. Dílo bylo velmi pozitivně přijato kritiky i čtenáři, bohužel však nebylo přeloženo do češtiny. Prozatím…

Pohyblivý svátek – Ernest Hemingway

V posmrtně vydaných memoárech s názvem Pohyblivý svátek (A Moveable Feast, 1964) popisuje Ernest Hemingway počátek dvacátých let, která coby mladý autor strávil v Paříži. Jde také o období, kdy byl čelný představitel tzv. ztracené generace ženatý s Hadley Richardsonovou.

Paměti nabízejí čtenářům celou řadu osobních příběhů, které se odehrávají na známých – dodnes existujících – francouzské metropole. V knize také vystupuje řada slavných osobností, např. Francis Scott a Zelda Fitzgeraldovi, Ford Madox Ford či James Joyce. Milovníci meziválečné literatury a Paříže by si tuto knihu neměli nechat ujít.

Život Samuela Johnsona – James Boswell

Dílo o životě slavného britského básníka a představitele pozdního klasicismu Samuela Johnsona není ani tak biografií jako spíše výrazem úcty ze strany Jamese Boswella. Kniha Života Samuela Johnsona (The Life of Samuel Johnson, LL.D., 1791) měla u dobové kritiky vskutku pozitivní ohlas, a to zejména proto, že není jen příběhem jednoho muže, nýbrž obrazem celé doby. Místy je navíc dílo velmi humorné, neboť nadaný vypravěč Boswell nevynechal z Johnsonova pozoruhodného života téměř nic.

Steve Jobs – Walter Isaacson

Z klasicismu do současnosti. Kniha Steve Jobs (2011) je autorizovanou biografií dnes již zesnulého zakladatele společnosti Apple, pod níž je podepsaný spisovatel a novinář Walter Isaacson. Přípravy knihy zabraly renomovanému autorovi přes dva roky; Isaacson absolvoval více jak čtyřicet rozhovorů s Jobsem a řadu dalších s jeho příbuznými a kolegy. Tvrdá práce se nakonec vyplatila, neboť tato biografie se stala základem pro stejnojmenný film Dannyho Boyla z roku 2015.

Inspirativní biografie a autobiografie, které nesmí chybět ve vaší knihovně

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!