Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Toskánské víno / foto: shutterstock

Toskánsko - nejlepší víno a pouliční trhy

Toskánsko patří k nejpopulárnějším italským regionům, a to hlavně díky bohaté kulturní historii a památkám. Pokud plánujete cestu do kolébky renesance, navštivte také tamní trhy, zejména ty pouliční. Najdete zde téměř vše.

Mercato Centrale, Florencie

Milovníci italské kuchyně i ruchu velkoměsta by měli vyrazit na Mercato Centrale (někdy také Mercato di San Lorenzo) ve Florencii. Centrální trh se nachází v budově navržené architektem Giuseppem Mengonim a slavnostně otevřené v roce 1874, v období tzv. risanamenta, kdy Florencie byla nakrátko hlavním městem Itálie.

Tržiště nahradilo – společně s trhem Sant’Ambrogio – tehdy již poničený Starý trh (Mercato Vecchio). Na Mercato Centrale dnes koupíte zejména místní potraviny a jiné toskánské produkty, severní roh je pak vyhrazen mořským plodům. Dobrou chuť…

Mercato di Sant'Ambrogio, Florencie

V toskánské metropoli ještě na chvíli zůstaneme. Rok před otevřením Centrálního trhu byl na náměstí Lorenza Ghibertiho otevřen trh Sant’Ambrogio. I ten byl – podobně jako Mercato Centrale – náhradou za nevyhovující Mercato Vecchio.

Trh Mercato di Sant'Ambrogio je otevřen vždy dopoledne, ve středu a v pátek také odpoledne. Koupit zde můžete nejen jídlo, ale i oblečení, módní doplňky nebo květiny.

Mercato Centrale, Livorno

Z toskánské metropole do pobřežního Livorna. I toto turisty velmi oblíbené město má svůj Centrální trh, tedy Mercato Centrale. Oficiálně nese název Mercato delle vettovaglie a sídlí v budově navržené Angiolem Badalonim, jež se nachází blízko příkopu Fosso Reale.

O výstavbu trhu se na konci devatenáctého století zasloužil livornský starosta Nicola Costella, který během svého působení podpořil i řadu jiných stavebních projektů. Ve vskutku impozantní budově dnes najdete hlavně stánky s potravinami, doporučit ovšem můžeme i některé z tamních kaváren a bister.

Mercato Settimanale, Forte dei Marmi

Velmi populární je mezi turisty i místními ‚týdenní trh‘ Mercato Settimanale v přístavním Forte dei Marmi v provincii Lucca. Toto město přitahuje jak turisty z ciziny – zejména z Německa –, tak i obyvatele Florencie či Milána, kteří sem míří za odpočinkem.

Na pouličním trhu na Marconiho náměstí můžete nakupovat každý čtvrtek a trhovci zde nabízejí nejrůznější oblečení a doplňky. Nicméně slabší povahy by se měli psychicky připravit na pravou italskou strkanici, při níž nejsou výjimkou ani údery lokty…

Trh se starožitnostmi, Arezzo

V Arezzu, dalším turisticky velmi oblíbeném městě, se každý první víkend v měsíci koná velký trh se starožitnostmi, který předčí veškerá vaše očekávání. Náměstí i ulice jednoho z nejbohatších toskánských měst, které svému věhlasu vděčí hlavně výrobcům zlatých šperků, se zaplní stánky, kde můžete najít i vzácné sběratelské kousky. Vřele doporučujeme…

Do Toskánska za trhy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!