Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Býk z písku / foto: Andoni Bastarrika/Instagram

Španělský umělec vytváří sochy z písku, které vypadají jako živá zvířata

Potkali jste už někdy na pláži býka, pumu, žraloka nebo koně odpočívajícího v písku? Díky umění Andoniho Bastarrika se vám to může stát!

Ať už v malířství, sochařství, hudbě nebo tanci, lidé s uměleckými sklony se často snaží svojí tvorbou sdělit ostatním vlastní názor nebo postoj k určité problematice. Svá díla tak používají k oslovení široké veřejnosti a pokud se jim podaří zaujmout, mohou své myšlenky šířit skrz vlastní projev do celého světa.

Slon z písku

Pocta přírodě

Takto uvažoval i španělský umělec Andoni Bastarrika, který se proslavil stavbou pískových soch zobrazujících zvířata všeho druhu v životní velikosti. Jeho sochy jsou natolik realistické, že si je lidé často pletou s živými tvory a s údivem zírají, jak je možné, že se na španělské pláži povaluje slon, býk nebo třeba několikametrový žralok. Andoni tímto způsobem vyjadřuje svůj obdiv k přírodě a zároveň poukazuje na problém jejího znečišťování a vymírání ohrožených druhů zvířat.

Kůň z písku

Deset let tvrdé dřiny

Písečné dobrodružství španělského plážového umělce začalo v roce 2010, kdy si hrál se svými dcerami na pláži. Jen tak pro zábavu jim vytvořil písečnou sochu Malé mořské panny. Jeho prvotina měla sice ještě k současným propracovaným sochám daleko, jak však sám pravil, šlo o začátek a jeho ruce hned věděly, co mají dělat. Od té doby se začal stavění soch z písku věnovat pravidelně, denně procvičoval své prsty a postupně své umění vylepšoval.

Puma z písku

Dlouhé hodiny obětované chvilkovému obdivu

Ke stavbě soch z písku používá Andoni hlavně vlastní ruce, pro vykreslení detailů mu slouží různé kartáčky a párátka. Svá díla se snaží dotáhnout k dokonalosti také vkládáním reálných prvků, jako jsou například rohy nebo kopyta zvířete. Jeho díla mimo jiné poukazují na nezvratnost osudu. To, co dlouhé hodiny vytváří z jednotlivých zrnek písku, po dosažení své konečné podoby zůstává napospas větru, přílivu i dalším přírodním živlům, které postupně přemění jeho dílo znovu v obyčejný písek. Skvělá ukázka biblického rčení: "Prach jsi a v prach se obrátíš."

Kladivoun z písku

Anketa

Španělský umělec vytváří sochy z písku, které vypadají jako živá zvířata

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!