Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Disney princezny / foto: Lauren Elisabeth / Shutterstock.com

Čím se Disney nechal inspirovat? Často až hororovými příběhy z pera bratří Grimmů

Pohádky z dílny Disney se těší velké oblibě nejen u dětí. Každý jednou za čas potřebuje jednoduchý poutavý příběh se šťastným koncem, kde dobro zvítězí nad zlem a láska nad nenávistí.

Tyto veskrze pozitivní pohádkové příběhy často vychází z pera jiných spisovatelů a v jejich původních verzi se „šťastni až navěky“ mnohdy nedočkáte. My vám nyní prozradíme, v kterých pohádkách se Disney nechal inspirovat.

Popelka

Kdo by neznal příběh o mladé dívce, která se musí vypořádat se zlověstnou macechou. Tato pohádka existuje ve více než 500 různých verzích po celém světě. Oproti mírumilovné Disney verzi, ve které Popelce pomáhá hodná víla kmotřička a roztomilá myška, jsou bratři Grimmové poněkud surovější. Jejich Popelka své šaty získá z plodů stromu, který je zasazený u hrobu její matky, a který po několik let zalévala svými slzami. Když poté na plese ztratí svůj střevíček a princ se vydá hledat dívku, které padne, její zlé nevlastní sestry si uřežou kus chodidla, aby jim padl. Ani to jim ovšem nepomůže a nakonec jsou potrestány vyklováním očí holubicemi. Takovou pohádku byste dětem před spaním rozhodně nepustili.

Popelka
Popelka – Zdroj: Shutterstock.com

Malá mořská víla

Červenovlasá princezna Ariel se těší velké oblibě u holčiček, jen málo z nich by nechtělo být alespoň na chvíli mořskou pannou. V originále se jedná o příběh lásky s neveselým koncem. Malá mořská víla se zamiluje do prince, kterého zachrání na moři před utonutím. Pomocí kouzla se její ploutev promění v nohy, ale každý krok ji bolí jakoby chodila po dýkách. I přes velkou bolest se pro prince překonává, ten se však nakonec ožení s jinou dívkou, o které si mylně myslí, že jej právě ona zachránila. Sestry se snaží Ariel pomoci, a tak své vlasy vymění za dýku, kterou jí předají s tím, že musí zabít prince, aby se opět stala mořskou pannou. To ovšem zamilovaná princezna nedokáže a v den svatby se vrhne do moře, kde se změní na mořskou pěnu. Alternativní Disney verze je tedy i v tomto případě schůdnější.

Malá mořská víla
Malá mořská víla – Zdroj: Lauren Elisabeth / Shutterstock.com

Sněhurka

Když se zamyslíte nad Sněhurkou, určitě se vám vybaví krásná černovlasá dívenka se sytě červenými rty v typických modro-žluto-červených šatech obklopená zvířátky a malými roztomilými trpaslíky. I tato princezna poprvé ožila na stránkách pohádkových knih bratří Grimmů a i v tomto příběhu se částečně projevila jejich krutost. V originálním znění, když královna vyžene Sněhurku z paláce, požádá myslivce, aby se za ní vydal a přinesl jí její játra a ledviny k večeři. Seznámení princezny s trpaslíky a následné pokusy královny ji usmrtit otráveným hřebenem i jablkem jsou u Disney v souladu s originálem. Sněhurku ovšem neprobudí princův polibek, ale při pokusu ji políbit jí z úst vyklouzne kus otráveného jablka. Následuje svatba a, to by nebyli bratři Grimmové, trest pro královnu. Ta musí tancovat v páru železných rozžhavených bot dokud nepadne mrtvá k zemi.

 

Zdroje:

https://www.panmacmillan.com/blogs/general/original-disney-stories-films

https://www.abc.net.au/news/2015-08-05/dark-fairytale-origins-of-classic-disney-movies/6671602

https://see.news/brothers-grimm-tales-adapted-to-disney-masterpieces

 

Když se Disney nechá inspirovat

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!