Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Twilight sága: Nový měsíc, / foto: SPI

Nový měsíc aneb emo porno pro nezletilé

Vypadalo to dobře. Nový měsíc natočil Chris Weitz, režisér Jak na věc a Prciček.

A i když se asi nedaly čekat veselé scénky se spermatem v kalíšku krve („ta A negativní má ale bohatou pěnu“), byla naděje, že dokáže vnést do filmu nadhled. Navíc, v prvním dílu byly představené postavy, ukázaní protivníci, tak by už konečně mohl začít nějaký děj.

Děj se nekonal. Místo toho mě čekala spousta chlapců do půli těla, rty blížící se ke rtům, něžné doteky, trpící pohledy. A pak mi to došlo. Nový měsíc není film – je to celuoidový vibrátor.

Stejně jako vibrátor, i tenhle snímek má jen jeden jediný účel. Vyvolat v holčičkách libé pocity. Je to čistě věc, nic jiného, dětská soupravička Můj první orgasmus. Takže vybavte svou holčičí ratolest náhradními kalhotkami a vyšlete ji do kina.

Sami s ní (pokud jste muž nebo žena nad patnáct let) raději nechoďte. Pak byste měli pocity, že vám ten vibrátor strkají do úplně jiných otvorů.

magazin.cz

Romantika pro mateřské školky
A ne, nezačínejte s tím, že je Nový měsíc romantický film. Není. I romantické filmy mají nějaké zákonitosti, něco se v nich děje, někdo o něco usiluje, něco řeší. Tohle je jako romantický film v podání narkoleptiků.

Hrdinku opustí z malicherných důvodů přítel, ona stráví šťastný půlrok kvílením, pak se začne pokoušet o sebevraždu, pak se začne pokoušet o sebevraždu on, pak se potkají a je konec. Do toho se ještě příběhem mihnou vlkodlaci a zlí upíří (dva... aby náhodou nepůsobili jako ohrožení a nemohlo z toho být nějaké napětí) aniž by cokoliv udělali. A většina z nich se zjevuje svlečená do půlky těla, ale jenom do ní, aby to holčičky zase nevyděsilo (vlkodlakům se patrně při přeměně zaříznou kalhoty mezi chlupaté půlky).

Možná se tvůrci pokusili udělat nového Romea a Julii, ale nějak zapomněli, že i milenci veronští se o něco pokoušeli, že měli nějaký plán. Ano, byl dementní, úměrný šestnácti letům a světu kolem nich a nevyšel jim, ale aspoň se snažili. Bella a Edward, přestože jsou starší, celý film jen trpí. Kam se na tohle hrabe Gibson se svým Ježíšem. Tohle je trpění stereo. (I když u Edwarda člověk neví, ten se tváří citově rozjitřeně, i když si ho ráno honí ve sprše.)

Po tomhle filmu doporučujem před mladšími dívkami pečlivě schovávat všechny žiletky a jiné ostré předměty, protože tohle je dvouhodinová oslava sebevražd. „Nechci žít ve světě, ve kterém nejsi ty“ - číslo jedna v top ten dopisů na rozloučenou na rok 2010.

magazin.cz

Ukňouraní upíři a vlkodlaci na steroidech
Edward Cullen sice tvrdí, že upíři jsou bez duše, ale když se tak na něj člověk dívá, tak jsou spíš bez vůle, bez charakteru a bez mozku. Říká se o něm, že má schopnosti. Od kdy je zpomalená chůze, cituplné zírání a ochota přijít kdykoliv o svrchní část oděvu považováno za schopnost?

Na začátku prchá od hrdinky, aby jí nevtáhl do svého temného světa... ale je tak nějak jediný, kdo svět upírů považuje za temný. Skoro všichni ostatní členové rodiny (jsou se svým zubatým údělem spokojeni. Pořád jsem čekal scénu, ve které by si jeden z upírské rodiny odvedl Bellu stranou a řekl jí: „Víš, já nevím, jestli sis toho všimla, ale Edward... je trochu divnej. Víš... on je tak trochu kokot.“

A bohužel, i když je Kristen Stewartová rozhodně nejlepší herečkou v tomhle filmu (většina ostatních jsou jen modelové, kteří by zvládli tak reklamu na nové džíny), její texty jsou tak příšerné, že by s tím nedokázal nic udělat ani Al Pacino.

Režijně jsou tu asi dva dobré záběry (a několik, které vyvolávají bouři smíchu) a scenáristicky tu není ani jeden zajímavý nápad (a to za zajímavý nápad považuju i upírský baseball z jedničky).

magazin.cz

Vesmír Stephenie Meyerové nenabízí žádný nový pohled na tuhle tématiku, žádný zajímavý detail. Stejně tak nenabízí ani jediný okamžik, kdy by se hrdinové vynořili aspoň na chvíli z močálu klišé a dokázali se na sebe podívat s trochou nadhledu a shodit se. Ne, je to patetické od začátku do konce.

Odcházel jsem z filmu s pocitem, že mě oslizl. Ale mohlo být hůř. Třeba kdybych byl upírem, který po tomhle snímku musí všem svým obětem vysvětlovat, že opravdu, ale opravdu nejsou všichni upíři ukňouraní emo hošani.

Twilight sága: Nový měsíc, Twilight Saga: New Moon USA 2009, 130 min. Režie: Chris Weitz. Hrají: Kristen Stewartová, Robert Pattinson, Taylor Lautner

Hodnocení: 1 z 10
V kinech od 26.11. 2009

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 972