Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Megamysl / foto: Bontonfilm

Zlá mysl, půl zdraví – alespoň ve filmu Megamysl

Capart byl vyslaný z umírající planety v malé raketce na Zem, na místo, kde bude nejen v bezpečí, ale díky svému mimoplanetárnímu původu bude mít i nadlidské schopnosti. Ne, to není Superman. To je Megamysl.

Několik mnemotechnických pomůcek pro jejich rozeznání: Jeden má přirozenou růžovou barvu, druhý je modrý. Jeden má velké svaly, druhý velkou hlavu. Jeden je hrdina – a druhý padouch.

Ano, Megamysl je už druhý film – po snímku Já, padouch –, ve kterém je hlavním hrdinou komiksový záporák. A jelikož je to animovaná komedie pro děti, tak je celkem jasné, že to nebude žádný Hannibal Lecter, ale spíše nešikovný sympaťák, který má v jádru dobré srdce, což se během příběhu samozřejmě ukáže víc, než by divákovi bylo milé.

magazin.cz

Jak být hrdinou, když je člověk svině
Byť tenhle začne svou cestu do kladna poměrně nešťastně. Konečně se mu (spíše omylem) podaří zlikvidovat svého věčného protivníka, hrdinného Metromana. Čímž se mu sice splní sen a ovládne město... ale padouch bez hrdiny trochu ztrácí opodstatnění. A tak se Megamysl, toho času v depresích, rozhodne hrdinu stvořit. A samozřejmě se mu to vymkne z rukou.

Snímek Megamysl je zábavný, třírozměrný, barevný, superhrdinský... a není jasné, pro koho je určený. Podle množství narážek (když ze sebe Megamysl dělá falešného otce nového superhrdiny, vypadá a mluví jako Marlon Brando ze Supermana), podle nejednoznačnosti příběhu (z outsidera, který získá superschopnosti, se nestane hrdina, ale padouch), i podle toho, že vám občas utáhne kolem krku vážnou strunu (proč by se na ní mělo jen brnkat), to vypadá jako film pro dospělejší diváky - něco jako původní Shrek nebo věci od Pixaru. Ale zase taková sranda to není a dobrý úvodní nápad je rychle ožužlaný do klasické podoby. A děti zase nebudou chápat spoustu vtipů a možná pro ně bude stejně nepochopitelný i příběh a chování postav.

magazin.cz

Něco mezi
Takže ve výsledku film končí tak nějak uprostřed. A to i v dalších ohledech. Není to tak charismatické, inteligentní a dojemné jako filmy Pixaru... a není to ani taková bžunda, jako Madagaskary (které také natočil režisér Tom McGrath).

Kdybych měl srovnávat podobně laděné snímky Já, padouch a Megamysl, tak je to nerozhodně. Padouch má lepšího hrdinu, Megamysl je od začátku vyložený sympaťák a padoušství mu člověk nevěří, Padouch má větší tah na bránu a víc vtipů... Megamysl má inteligentnější příběh i poučenější gagy. Oba mají dobré nápady a ani jeden snímek je nevyužívá tak, jak by mohl. Oba jsou fajn, ale ani jeden se nezařadí do kategorie „nezapomenutelných“.

Ale nebuďme přehnaně nároční. Megamysl je slušný animáč, s dynamickým hudebním doprovodem a efektním finále, kdy dojde konečně k pořádné superhrdinské přesdržkovce. V originálním znění, s hlasy Willa Ferrella, Jonaha Hilla a Tiny Fey, by to možná získalo body navíc, takhle to zůstává na jedné příčce s Já, padouch (i když tady nejsou otravně roztomilé děti, což je plus) a hluboko pod superpadoušským muzikálem Dr. Horrible´s Sing-Along Blog.

magazin.cz

MEGAMYSL, Megamind USA 2010, 96 min., Režie: Tom McGrath. Hrají: Will Ferrell, Brad Pitt, Tina Fey, Jonah Hill

Hodnocení: 6/10
V kinech od 2. 12. 2010

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 5