Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Petra Neomillnerová: Vlci Sudet / foto: Brokilon

Vlci Sudet: Masakrem to začíná...

Pátá kniha ze série Petry Neomillnerové Tina Salo začíná krvavě. Jak taky jinak.

Když Kay nalezne svojí příležitostnou milenku Saskii probodnutou kůlem, s useknutou hlavou a kilem česneku na místech, kam si s potěšením odkládal něco zcela jiného, dostane se tak v podstatě nechtěně do role, kterou obvykle zastává Tina.

Rozhodne se ale, že nebude Tinu, už tak dost vytíženou hledáním Timotěje, více zatěžovat a pokusí se celý případ vyřešit sám. Netrvá dlouho a zjistí, že co je pro Tinu rutinní záležitostí, to pro něj znamená jen těžko zvládnutelný úkol a tak na scénu vstupuje mimo jiné starý dobrý Bér, cikánská čarodějnice, Gothel a nakonec také pochopitelně Tina, bez které by to pochopitelně nebylo úplně ono.

Ranař Kay v akci...

magazin.cz
Kay, který v rámci upíří komunity zastává obvykle roli exekutora, se nyní musí potýkat se zcela jinými problémy, než je výběr vhodné značky a ráže revolveru, a největším z nich, jak se zdá, je nepozabíjet všechny okolo, což se mu tak úplně nedaří, takže místo diskrétního vyšetřování a pak chirurgicky přesné extrakce problému, se začnou po kraji válet mrtvoly a místa, kam by se daly schovat, valem ubývá.

Proměna v černém.
Jak už bylo naznačeno, Tina je pryč a pátrání se ujímá Kay, což je novinka v rámci série vpravdě nevídaná. Jasně, Tina se sem tam vrací na skok, aby zavrtěla zadkem, poradila, zařídila, pohrozila, popřípadě se pohádala s Gothel, ale až na finále je celý příběh skutečně výhradně v Kayově režii..

Změna hlavního vypravěče, byť patrně jen v tomto díle, je impulsem, na který se už nějakou chvilku čekalo. Nazývat to „návratem ke kořenům“ by bylo asi silné tvrzení, ale něco v tomto smyslu. Na první pohled krok zpět, ale určité zjednodušení jednoznačně přidalo na čtivosti.

Je tu zpátky temný příběh o vyšetřování v kombinaci s nadpřirozenem, naopak geneze vztahů a postav táhnoucí se napříč sérií tahá za ten kratší konec, což jak už bylo naznačeno, celou věc příjemně odlehčuje. Do původního rámce (... tak, jak Tinu známe) schází jen trochu ostřejší hrany postav a trocha akce, která sice nezmizela úplně, ale jistě by se jí do příběhu ještě trochu vešlo. Jinak ale v rámci série rozhodně jeden z nejlepších kousků.

Určitě ano...
Vlci Sudet je záležitost, ve které se podařilo odvrátit katastrofu, která postihuje většinu mnohadílných sérií. Nepostrádá napětí, spád a vůbec všechny atributy oddychovky, kterou každý fanda hororu a především syrového stylu Petry Neomillnerové jednoznačně uvítá.

Petra Neomillnerová – Tina Salo 5 - VLCI SUDET, obálka KOUTMEDIA, Brokilon 2010, brož. 216 str., cena 228 Kč

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2