Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Štěpán Kopřiva: Holomráz / foto: Crew

Čáry máry, je tu Holomráz!

Štěpán Kopřiva přichází se svou třetí knihou - a zcela typicky opět zcela netypickou.

Být kouzelníkem - iluzionistou ve světě, kde nefungují kouzla, je jednoduché. Kouzelník ví, že jeho představení je podvod, diváci vědí, že je to všechno jen šalba, klam a trik, a stejně ten první předstírá že kouzlí, a ti ostatní, že mu to věří.

Ale neumět čarovat ve světě, kde magie a kouzla (relativně) běžně fungují, není nic moc, a když se navíc chcete kouzly živit, je to vysloveně o hubu.

Tady totiž obecenstvo věří, že opravdu čarujete, že dívka je v bedně skutečně probodána meči a vzápětí mizí jen proto, aby ji kouzelníkovy schopnosti do téže bedny navrátily živou a zdravou; že jste opravdu zkrotili Karmínového draka a dvakrát vyprášili kožich druhému nejmocnějšímu čarodějovi na kontinentu. Tudíž to, že se nic z toho nikdy nestalo, se publikum nesmí dozvědět. (A pokud možno ani ten druhý nejmocnější čaroděj.) Jenže život je svině...

Zabíjením vyAsfaltoval Holomráz

magazin.cz
Studeným, nemilosrdně psychopatickým Zabíjením se Štěpán Kopřiva postaral o solidní entrée při svém nástupu na českou literární scénu, promyšleným a zábavným Asfaltem jej futroval a nahořklou, chmurnou parafrází klasických fantasy příběhů dokazuje, že má na mnohem víc, než být jedním z epigonů Jiřího Kulhánka.

Pokud jste o tom ještě u Asfaltu pochybovali, pak Holomráz všechny vaše pochyby zmrazí a poté roztříští stejně jako pověstné zrcadlo Sněhové královny, a vám se do srdce zasekne jen střípek, který vám nedovolí jméno Kopřiva zapomenout.

Reklama je magie
Knihu Holomráz tvoří vlastně tři propojené texty - dvě povídky a jedna novela. Vyprávějí o dětství, dospělosti a stáří takykouzelníka Wolricha, který dokáže doopravdy vyčarovat jen jediné - údiv a obdiv davu ke svým fíglům a špumprnáglím.

Sám však - jak se zpívalo kdysi v jedné písničce - za oponou skrývá boule na duši, za úsměvem a za poklonou nikdo o nich netuší.

Nicméně reklama je mocná čarodějka a když je prostřednictvím skutečných čarodějů (jinak suchých patronů, kteří mají přímo zakázáno užívat kouzla k sebepropagaci) nutno zachránit království před invazní armádou, je právě Wolrich najat na to, aby boji za svobodu dodal náležitý lesk a slávu.

Co ještě ví Pavlovský?
Zmíněná tři dílka mají vše, co na základě minulých zkušeností od Kopřivy (právem) očekáváme: zábavnost a přitom inteligenci, věrohodné postavy, které občas překvapí (ke Štěpánově cti nutno přičíst, že někdy i negativně), nemálo sprostých slov, která však v textu sedí jak moucha na hovně, humor, který neuráží hrdiny ani čtenáře, a v neposlední řadě také zvláštní, nahořklý děj.

Jiří Pavlovský v doslovu píše, že vlastně jde o příběh jednoho promarněného života. No, možná o tom ví něco, co já ne, ale rozhodně s ním nesouhlasím. Wolrich dost dlouho přežil, vojebal, co se dalo, nikdo nevyjebal s ním (no dobře, jednou ano, ale to byl ještě kluk), nashromáždil nějaký ten majetek a teď zachrání svou zemi. Nebo zemře. Nebo - protože už není nejmladší - obojí.

Každopádně to není špatná kariéra a už vůbec ne kniha. Kniha je to naopak velmi dobrá. A to včetně vtipné bonusové povídky o tom, s kým se vlastně spikli mimozemšťané, aby ovládli svět.

Štěpán Kopřiva: Holomráz. Obálka: David Hanzl. Vydala CREW, Praha 2010. 284 str. 219 Kč.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 10