Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Paranormal Activity 2 / foto: Bontonfilm

Paranormální biják podruhé

Záhada Blair Witch objevila nový trend v hororu: Místo aby se přidávalo na efektech a brutalitě, je někdy lepší zásadně ubrat a postavit hrůzu na jedné základní věci. Na sloganu: „Tohle by se mohlo stát i vám.“

Fígl je v tom, udělat všechno tak realistické, že to vypadá spíš jako dokument než hraný film. Není to zase tak těžké a už vůbec ne drahé. Stačí k tomu nápad, jedna videokamera a záminka, proč by na ní lidé natáčeli všechno, co se kolem nich děje.

magazin.cz

Realistická hrůza
Takhle vznikla nejen Záhada Blair Witch, ale i podstatně opulentnější Monstrum, zombie horor REC či jeden z největších hororových hitů poslední doby, Paranormal Activity. Ten poslední film dokázal neuvěřitelnou skutečnost: že se lidi budou cpát na film, ve kterém se většinu doby vlastně nic neděje. Kde divák sleduje záběry statické jako fotky z dovolené... a klepe se v napětí, co se stane (a ono se ve většině případů nestane vůbec nic).

Paranormal Activity byla trefa přímo do kýble ektoplazmy. Velký úspěch filmu byl způsobený i tím, že na rozdíl od čarodějnic, mimozemšťanů a zombií jsou duchové něco, v co většina lidí více či méně věří... a čím víc v ně věří, tím větší jim bude dělat problémy chodit po shlédnutí filmu v noci na záchod. A jelikož byla jednička velký hit, dala se celkem snadno tušit dvojka. Ta je samozřejmě větší. Větší rodina, větší dům... a všechno se zachycuje ne na jednu kameru, ale na celou síť bezpečnostních kamer. To znamená jednu zásadní věc - můžeme sledovat mnohem víc prázdných místností, ve kterých se vůbec nic neděje!

magazin.cz

Jako vejce vejci...
Co se týče děje, tak je dvojka téměř dokonalou imitací jedničky. V domě se začne něco dít, rodina to začne dokumentovat, nejdřív tomu nevěří a dělá si z toho legraci, pak někteří začnou věřit, začnou zkoumat, co by za tím mohlo být, ale už je jim to prd platný. Finální bafačka a konec filmu.

Jak se film snaží být co nejrealističtější (a v první polovině se mu to daří, postavy jsou velmi civilní a uvěřitelné), už si nemůže dovolit moc dynamický děj. Většina snímku je jen o předzvěstech a budování napětí. Film vás udržuje stále ve střehu. Víte, že se něco stane, jen nevíte kdy a kde... a vyděsí vás, když absolutní klid a ticho naruší třeba jen spadlá pánev.

Tohle přestává fungovat až ke konci, kdy už se film musí uzavřít a tudíž se musí něco dít. Démon začne řádit a tahat lidi do sklepa, hrdinové na internetu okamžitě najdou démonovo curiculum vitae (ať žije wikipedie), někteří se pokusí přejít do protiakce, zatímco ostatní usilovně ignorují ďábelská znamení a vůbec se chovají sebevražedná morčata.

magazin.cz

Nic nového pod Měsícem
Paranormal Activity 2 vás (kromě sympatického provázaní s jedničkou) ničím nepřekvapí, ale párkrát sebou zaručeně trhnete. Tudíž svůj hororový účel film plní. Pokud ale čekáte něco jiného, než že na vás horor párkrát něco bafne (třeba originální nápady, zápletku či příběh), tak to v Paranormal Activity 2 nenajdete.

Pořád to funguje, ale pokud nechce série skončit jako Saw, tak by to chtělo buď skončit, nebo přijít s něčím novým. Tenhle pytlík čaje se už mockrát louhovat nedá. Dvakrát a dost. Pak už bude na čase zavolat na tyhle duchy Ghostbusters.

Paranormal activity 2, USA 2010, 91 min. Režie: Tod Williams. Hrají: Katie Featherston, Brian Boland, Micah Sloat.

Hodnocení: 6/10

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 21