Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
2012 / foto: Falcon

NASA vyhlásila nejabsurdnější sci-fi film: Je to 2012!

Největší filmový nesmysl natočil Roland Emmerich.

Experti z Americké vesmírné agentury se shodli na tom, že z vědeckého hlediska obsahuje nejvíc nesmyslů katastrofický film režiséra Rolanda Emmericha s názvem 2012.

Snímek sice jasně uspěl u návštěvníků kin a vydělal přes 760 milionů dolarů (14 miliard Kč), ale vědce si nezískal.

Panel odborníků NASA dospěl k názoru, že co se chyb ve vědeckých předpokladech týče, film 2012 je jasný propadák.

magazin.cz

Totálně pokroucená věda
"Tvůrci filmu zneužili obav lidí, kteří se bojí takzvaného konce světa, který prý měli předpovědět Mayové, jejichž kalendář končí 21. prosincem 2012," říká Donald Yeomans, šéf NASA pro blízká setkání Země s asteroidy.

Yeomans dodal, že film je "výjimečným a těžko uvěřitelným případem" pochybeného užití špatné vědecké teorie ve filmu.

Hvězdy jako Johna Cusacka a Dannyho Glovera tu vidíme u celé řady strašných pohrom. "Vědecké vysvětlení" katastrofických anomálií pak podává "fyzik", který objeví, že jde o působení neutrin nesených k povrchu Země slunečními erupcemi.

magazin.cz


Filmy Blade Runner a Gattaca prošly

Podle listu Metro byli filmoví fanoušci touto "hrozbou z vesmíru" tak znepokojeni, že volali NASA a zavalovali ji otázkami ohledně možnosti podobné situace.

Vesmírná agentura nakonec musela zhotovit speciální webové stránky, kde podala podobné zdůvodnění, proč je představa vražedných neutrin ze Slunce naprosto přitažená za vlasy.

Komise vědců NASA kvůli vědeckým nesmyslům dále kritizovala i filmy jako Armageddon, Šestý den, Sopka a Řetězová reakce.

Dospěla však i k názoru, že je možné točit populární a přitom vědecky solidní filmy. Jako příklad uvedla filmy Blade Runner a Gattaca.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 18