Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Bontonfilm

Rango – Clint Eastwood mezi chameleóny

Výborná animace od kouzelníků z ILM a velká porce humoru prokládaná snad všemi westernovými klišé. To všechno patří k novému animáku od režiséra Pirátů z Karibiku.

Hned na začátku je třeba předeslat, že všechny animáky nejsou pro děti. Některé je vyděsí a jiné zase unudí. Rango patří spíše do druhé kategorie a rodiče, kteří své ratolesti vezmou na tento film do kina, se jim rozhodně nezavděčí. Film také – jako vzácná výjimka mezi animáky – není postižen chorobou zvanou 3D, kterou osobně shledávám až na pár výjimek (Avatar, TRON Legacy) zbytečnou.

magazin.cz

Tím lépe pro nás ostatní, protože se můžeme těšit z vtipy doslova napěchovaných 107 minut, za kterými stojí scénář Johna Logana (Gladiátor, Letec) a výborná režie Gora Verbinského (Hon na myš, trilogie Piráti z Karibiku). O CGI animaci se postaralo studio Industrial Light & Magic, dceřiná společnost Lucasfilmu.

magazin.cz

Na začátku příběhu poznáváme poněkud teatrálního chameleóna v havajské košili, který si svůj dlouhý a nudný pobyt v teráriu vynahrazuje samomluvou a sněním o dobrodružství. Zlom nastane v okamžiku, kdy je v rychlém sledu událostí odloučen od svých majitelů a zanechán napospas příšernému horku a dravé fauně Mohavské pouště. Dostane se až do městečka Prach, kde se postupně dozvídá o tvrdém údělu a útrapách místních zvířecích obyvatel, jejichž společným jmenovatelem je zoufalý nedostatek životodárné vody.

Pokud výše uvedený nástin děje působí lehce tuctově a předvídatelně, je to proto, že nelze docela dobře vyjádřit celkový „feeling“, který snímek navozuje svým cynismem na jedné straně a situační komikou na straně druhé. K výslednému dojmu také pozitivně přispívá to, že film sám sebe nebere tak úplně vážně a už jen kvarteto zpívajících sov, provázejících nás příběhem, působí rozhodně nekonvenčním dojmem.

magazin.cz

Scénář hodně sází na tarantinovské odkazování na všechno možné i jen vzdáleně spojené s divokým západem, a pokud máte v rozumné míře nakoukány základní westernové filmy, budete se u Ranga cítit jako Clint Eastwood ve svém ponču. Gore Verbinski si dokonce neodpustil uhodit i na bizarnější strunu a v jedné scéně dokonce opisuje od svých Pirátů z Karibiku. Zmíněná snová scéna mi však do celkové koncepce příliš nezapadla a zůstává podle mého názoru jediným rušivým elementem v jinak mistrovsky zvládnutém opusu.

Humorné scénky jsou po celém ději rozloženy rovnoměrně (tedy téměř v nepřetržitém sledu), ale jak už bylo zmíněno, v drtivé většině rozhodně nejsou cíleny na děti. Tomu rozhodně odpovídá jak množství scén hraničících s morbiditou (přejetý pásovec, jednouchý králík, krocan s hlavou prostřelenou šípem), tak i občas nevybíravý slovník, což platí pro originální znění i pro výjimečně vydařený český dabing. Dětsky „vděčných“ humorných scén, kdy někdo někoho praští nebo někam spadne, zase tolik není a děti z projekce pravděpodobně odejdou zklamané.

magazin.cz

Ač si v našich končinách neužijeme plejádu známých herců, kteří postavám propůjčili své hlasy (Johnny Depp, Bill Nighy, Alfred Molina, Timothy Olyphant, Ray Winstone), čeští dabéři se také snažili, seč mohli. Jen pro zajímavost, z celkového projevu (dikce, gestikulace) chameleóna Ranga lze i v češtině snadno poznat, že titulní role byla ušita na míru Johnnymu Deppovi.

Pokud se týče animace, nelze na ni pět nic jiného než chválu. Studio ILM odvedlo vynikající práci, a pokud bych měl kvalitu animace k něčemu přirovnat, pak určitě dýchá na záda i těm vizuálně nejambicióznějším projektům Pixaru. Je skoro až škoda, že se tito šikovní chlapíci nepouštějí do animáků častěji. Hudba pod taktovkou Hanse Zimmera je tradičně bombastická, třebaže to není takový majstrštyk jako například Počátek.

magazin.cz

V celkovém zhodnocení se film jeví jako příjemná a dokonale technicky zpracovaná podívaná, u které si vaše bránice hned tak neodpočine. Pokud tedy máte kladný vztah k westernům a především k hravému humoru, nasedněte na nejbližšího pouštního opeřence a upalujte do kina.

Rango, USA 2011, 107 minut. Režie: Gore Verbinski. Hrají (v českém znění): Ondřej Brzobohatý, Tereza Bebarová, Tomáš Juřička, Otakar Brousek, Lukáš Hlavica.

Hodnocení: 9/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 4