Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Falcon

Johnny Depp se plaví na podivných vlnách

Čtvrté dějství Pirátů z Karibiku nazvané Na vlnách podivna sérii opět úspěšně vdechuje svěžest a hravost prvního dílu, jeho dokonalosti však nedosahuje.

První díl pirátské série, Prokletí Černé perly, byl jako blesk z čistého nebe, neotřelý, svižný, vtipný. Druhým (Truhla mrtvého muže) a třetím (Na konci světa) filmem se v duchu nepsaného pravidla pro pokračování stalo vše temnějším, epičtějším, ale také rozbředlejším. Zvláště třetí díl byl už pro samou epičnost a vizuální „nadupanost“ v podstatě nudný. Tvůrci si zřejmě byli přepáleného vyvrcholení trilogie vědomi a tak po delší době přišli s filmem Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna, který je ve své podstatě zcela novým příběhem a s předchozí trilogií jej rámcově spojují pouze postavy a drobné zmínky z konce třetího filmu.

Výměnu doznala také režisérská stolička, na kterou po Gorovi Verbinském usedl Rob Marshall (Chicago, Gejša). Jako částečná inspirace pro scénář posloužila kniha Tima Powerse z roku 1987 s názvem Plout na vlnách podivna, která však odrážela některé paralely už v předchozí filmové trilogii.

magazin.cz

Film nás uvádí do událostí, které se odehrávají nedlouho po konfliktu pirátů s Východoindickou společností, ze kterého si legendární pirátský kapitán Jack Sparrow (Johnny Depp) odnesl mapu, jež svého majitele mohla dovést hned k několika pokladům. V tomto případě jde o bájný Pramen mládí, na nějž si dělají zálusk Španělé, obávaný pirátský kapitán Edward Teach, známější pod přezdívkou Černovous (Ian McShane), a také anglická výprava pod vedením korzára Hectora Barbossy (Geoffrey Rush), z nichž nikdo nehodlá nález přenechat jinému.

Jack Sparrow se při útěku z anglického zajetí setkává se svou starou známou pohlednou dobrodružkou Angelicou (Penelope Cruz), která se ukazuje být dcerou zlého piráta Černovouse a jeho jedinou nadějí na vykoupení. Společně se pak dostávají na Černovousovu loď Pomsta královny Anny, která pluje do legendami opředené Bělopěnné zátoky, kde se skrývají překrásné a smrtonosné mořské panny, jejichž slzy jsou potřeba pro omlazovací účinek Pramene mládí. Kapitán Barbossa má navíc s Černovousem nevyřízené účty za incident, který jej připravil o jeho loď, Černou perlu.

magazin.cz

Jakkoli se může zdát výše naznačený děj komplikovaný, není tomu tak a příběh filmu je na rozdíl od třetího dílu Pirátů zamotaný právě tak akorát. Rob Marshall ubral na tempu a snaze dosáhnout epičnosti za každou cenu a výsledku to rozhodně svědčí. Především ale film pojal jako určitý „reboot“ celé série, kdy nám je vedle hrstky starých postav představena celá řada nových a přestože jsou zde minulé události zohledněny, není jejich znalost pro vyznění filmu zase až tolik důležitá.

Pochopitelně, že si tvůrci nechali v zásobě i několik překvapení a vtípků pro diváky znalé předchozí trilogie. Kromě božského Sparrowa Johnnyho Deppa a neméně božského Barbossy Geoffreyho Rushe je tu hlavně Joshamee Gibbs v brilantním podání Kevina McNallyho (Fantom opery, Valkýra) a cameo Keitha Richardse z Rolling Stones coby kapitána Teagua, Jackova otce. Osobně jsem marně vyhlížel další potrhlé kousky komické dvojky pirátů Pintela a Ragettiho, němého námořníka Cottona a jeho hláškujícího papouška.

magazin.cz

Z nových tváří je třeba vyzdvihnout výkon Iana McShanea (Sexy bestie, Rallye smrti), jehož Černovous je charismatický jako samo peklo a ani nová „po zuby ozbrojená krasotinka na scéně“ v podání Penelope Cruz (Vanilkové nebe, Volver) se nedává zahanbit a předvádí, že není pouze náhradou za postavu Keiry Knightley, jejíž osudy se v minulém díle již uzavřely. Za nového „hezouna“ na zdi dívčích pokojíků je zde místo Orlanda Blooma debutant Sam Claflin, známý pouze z televizních seriálů.

Pokud se týče výstavby děje, je třeba zdůraznit přítomnost dějových zvratů, které ale zároveň nejsou přehnané a vážné scény jsou dobře proloženy humorem, který byl ostatně průvodním znakem série již od samých začátků. Lze tu samozřejmě narazit i na samoúčelné prvky, jako je například „zombifikace“ posádky Pomsty královny Anny nebo celá přítomnost misionáře Philipa.

magazin.cz

Audiovizuální stránka je tentokrát na velice dobré úrovni. Například honička starým Londýnem se velice povedla. Trikových záběrů tentokrát zase až tolik není, ale zásluhou studia ILM vypadá například šarvátka s mořskými pannami velice dobře. Co mě zklamalo na celé čáře, je hudba Hanse Zimmera, který v podstatě přehrává své staré známé melodie z pirátské trilogie, a nových motivů zde mnoho nenalezneme.

Snímek Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna je důstojným pokračováním pirátské série, které se do značné míry poučilo z prohřešků minulého dílu. Není ale bez chyb a velice bych se divil, kdyby dokázal dostatečně zaujmout i předchozími díly zcela nezasažené publikum. Jako oddechová záležitost nabitá akcí na moři i na souši však postačuje k tomu, abyste návštěvy kina nelitovali.

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, USA 2011, 137 minut.
Režie: Rob Marshall. Hrají: Johnny Depp, Geoffrey Rush, Penelope Cruz, Ian McShane, Kevin McNally, Astrid Berges-Frisbey, Sam Claflin.
Hodnocení: 7/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1