Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Falcon

Avengers – ultimátní komiksový crossover

Dlouhé sbírání sil se Marvelu vyplatilo a jejich týmovka Avengers se stává jedním z nejlepších komiksových filmů.

Už je tomu téměř sedm let, co komiksové vydavatelství a filmové studio Marvel oznámilo ambiciózní plán natočit film o týmu superhrdinů, známém jako Avengers, jemuž by předcházelo několik filmů o jeho klíčových představitelích. A tak se i stalo: Marvelové nezaháleli a představili nám postupně několik hrdinů – Iron Man (2008), Neuvěřitelný Hulk (2008), Iron Man 2 (2010), Thor (2011) a Captain America (2011).  Všechny tyto filmy rámcově spojuje postava Nicka Furyho a jeho tajná vládní organizace S.H.I.E.L.D., který dotyčné superhrdiny naverbuje do iniciativy Avenger.

Režisérem a zároveň i jedním ze scénáristů se stal komiksový nadšenec Joss Whedon (režie TV seriálů Buffy, přemožitelka upírů nebo Firefly) a jeho „geekovství“ se producentům velice hodilo. Stáli totiž před základním problémem, který může za to, že filmových crossoverů nevzniká více. Jde zejména o značnou finanční nákladnost, kdy je třeba povolat představitele hlavních rolí nebo také větší důraz na příběhovou složku, kdy tvůrci musí přijít s přijatelným důvodem, proč tentokrát nestačí jen jeden superhrdina. Joss Whedon se postaral o to, že vynaložené peníze nebyly chybou.

 

magazin.cz

 

Na začátku příběhu Nick Fury (Samuel J. Jackson), ředitel SHIELDu, přijíždí do tajného výzkumného zařízení, kde se od doktora Erika Selwiga (Stellan Skarsgård) dozvídá, že se Teserakt, zdroj neuvěřitelně velké energie, probudil k životu. Tajemná síla otevře portál, kterým se na Zemi dostává asgardský vyhnanec Loki (Tom Hiddleston), jenž s pomocí Teseraktu ovládne doktora Selwiga i jednoho z agentů SHIELDu Clinta Bartona/Hawkeye (Jeremy Renner), nejlepšího žijícího lukostřelce. S jejich pomocí se Loki pokusí na Zemi vypustit obrovskou mimozemskou invazní armádu.

V reakci na toto ohrožení svolává Nick Fury členy iniciativy Avenger. Natašu Romanovovou/Black Widow (Scarlett Johannson) posílá do Indie najít doktora Bruce Bannera/Hulka (Mark Ruffalo), zatímco agent Phil Coulson (Clark Gregg) vyhledá Tonyho Starka/Iron Mana (Robert Downey, Jr.), aby zhodnotil výsledky Selwigova výzkumu. Sám Fury jde za Stevem Rogersem/Kapitánem Amerikou (Chris Evans), aby se pokusil vzít Lokimu Teserakt. Později se k nim přidává i napravený asgardský bůh hromu a Lokiho nevlastní bratr Thor (Chris Hemsworth).

 

magazin.cz

 

Pokud se v uvedeném (a určitě ne úplném) výčtu postav trochu ztrácíte, je to pro vás první znamení, že tento film není tak úplně pro vás. I když scénáristé čas od času pohodí nějakou vysvětlující narážku na události minulých filmů, snímek zcela otevřeně počítá s vaší alespoň zevrubnou obeznámeností s nimi. Na druhou stranu je díky skvělým hereckým výkonům a lavině humoru, jež se na vás bez ustání valí, velice pravděpodobné, že si zamilujete i postavy, které jste doposud příliš nemuseli, nebo vám byly lhostejné.

Pokud je řeč o hlavních rolích, jsou všichni až pozoruhodně dobře vyvážení a v rámci možností nikdo příliš nevyčnívá, ani nezůstává v pozadí. Samuel L. Jackson (Vyjednavač, Star Wars), Robert Downey, Jr. (Iron Man, Sherlock Holmes), Chris Evans (Fantastická čtyřka, Captain America), Scarlett Johannson (Dokonalý trik, Iron Man 2), Chris Hemsworth (Star Trek, Thor) i Tom Hiddleston (Thor, Válečný kůň) dělají, co umí a že toho umí opravdu dost. Zdatně se do týmu začlenil i nově příchozí Mark Ruffalo (Zodiac, Prokletý ostrov), který štafetu role Bruce Bannera alias Hulka převzal po Ericu Banovi a Edwardu Nortonovi.

 

magazin.cz

 

Jeremy Renner jako Clint Barton/Hawkeye se nám krátce ukázal ve filmu Thor, ale až zde ukazuje, že není jen křovím, ale plnohodnotným členem Avengerů a dává nám ještě v kombinaci s výkonem v Mission Impossible: Ghost Protocol znamení, že letošní Bourneův odkaz nebude vůbec k zahození. Clark Gregg (Labyrint lží, Iron Man) odvádí svůj typický komicko-roztomilý výkon, jen je tu vzhledem k celkové „nabušenosti“ filmu vše umocněno na druhou. Potěšila rovněž Cobie Smulders (TV seriál Jak jsem poznal vaši matku) v menší, ale přesto důležité roli agentky Marie Hill.

Rozepisovat se zde o vizuálních kvalitách tohoto snímku je tak jako u většiny předchozích marvelovských filmů zcela zbytečné, neboť se jedná o naprostou špičku áčkové produkce a protože nic menšího by tento megalomanský projekt ani neuneslo. Vizuální orgie má na svědomí opět společnost Industrial Light & Magic, která ostatně klopýtne jen zřídkakdy. Hudbu k filmu složil Alan Silvestri (Forrest Gump, Predátor) a je nutno říct, že svou úlohu splní, nicméně subjektivně se mi zdá, že nepřináší přidanou hodnotu v podobě nějakého opravdu vydařeného motivu jako v případě svých předchozích příspěvků do zlatého fondu filmové hudby.

 

magazin.cz

 

V celkovém hodnocení se jedná o jeden z nejlepších komiksových filmů vůbec, ve kterém se odrážejí dávné sny komiksových fanoušků a který překypuje vysokou mírou jak skutečně vtipných situací, kdy smíchem burácí celý kinosál bez ohledu na stupeň zasvěcenosti, tak i popkulturních narážek pro opravdové fajnšmekry. Pokud máte ke komiksům vřelý vztah, neexistují příjemněji strávené dvě a půl hodiny.

 

The Avengers, USA 2012, 142 minut. Režie: Joss Whedon. Hrají: Robert Downey Jr., Jeremy Renner, Scarlett Johansson, Chris Evans, Samuel L. Jackson, Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Clark Gregg, Tom Hiddleston, Cobie Smulders, Paul Bettany, Gwyneth Paltrow, Stellan Skarsgård.

 

Hodnocení: 9/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2