Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Jak vznikal kondom – ovčí střívka, plátno, latex

Kondom je druh antikoncepce s dlouhou historií. K jeho výrobě se dříve používalo třeba plátno nebo ovčí střívka. Dokážete si představit, že při použití takového prezervativu nebyl sex zrovna příjemný.

Kondomy podobné těm dnešním se na trhu objevily v roce 1940, tedy v době druhé světové války, kdy je používali hlavně vojáci. Sex byl totiž jejich jediným rozptýlením a díky prezervativům se mohli chránit před obávanou syfilidou.

Kde se používaly vůbec první kondomy? Již ve starověkém Egyptě! První prezervativ byl vyroben z lněného plátna. Tím si muži penis zahalili a chránili sebe i svou partnerku před pohlavně přenosnými chorobami a nechtěným těhotenstvím. Tyto lněné kondomy si oblíbili hlavně lidé z vyšších společenských vrstev.

magazin.cz

 

Kondomy se dále mezi lidmi rozšířily hlavně v sedmnáctém století. V této době se totiž velmi rychle šířila syfilida, kterou rozhodně nikdo nechtěl onemocnět. Pánská ochrana tak byla nezbytná při pohlavním styku. A z čeho se tehdy kondomy vyráběly? Z ovčích střívek! Jen pro srovnání – dnes střívka využíváme při výrobě párků nebo jitrnic. Prezervativy byly při použití značně nepohodlné, i přesto si je oblíbily vyšší společenské třídy. Ovšem mezi chudými venkovany se syfilida šířila dál. Kondomy byly tak drahé, že si je všichni nemohli dovolit. Jeden prezervativ stál člověka i celou týdenní výplatu!

Kondomy z nového materiálu se objevily v roce 1839. Tehdy začal jistý Charles Goodyear vyrábět prezervativy z gumy. Kondomy byly cenově dostupné takřka pro každého. I přesto, že jejich použití nebylo zrovna pohodlné, lidé si je oblíbili. V té době si lidé gumové kondomy objednávali a donášková služba jim je přinesla až domů.

Brzy však byly kondomy zakázány ve třiceti státech Spojených států amerických. Není divu, že zanedlouho stoupla porodnost, ale také se rozšířily pohlavní choroby. Lidé se před nimi však nemohli chránit, prezervativy nebyly dostupné a sexuální zdrženlivost jako prevenci dodržoval jen málokdo. Návrat kondomů přišel až v době první světové války, jejich použití však bylo stále nepohodlné.

magazin.cz

 

Zhruba za dva roky po skončení první světové války byl vynalezen nový materiál, který byl využit k výrobě kondomů. Tímto materiálem byl latex. Použití kondomu z tohoto materiálu bylo hned pohodlnější. Vojáci během druhé světové války prezervativy fasovali od svých nadřízených. Latexové kondomy se pak hodně používaly v šedesátých letech a hlavně v sedmdesátých letech, tedy v době tzv. sexuální revoluce. Tehdy se ukázalo, jak moc jsou kondomy důležité. V době, kdy souložil takřka každý s každým by se snadno šířily pohlavní choroby, čemuž kondomy zabránily.

Kondomy se staly populárními hlavně v osmdesátých letech, kdy byla nutná ochrana před nemocí AIDS. V devadesátých letech se zase výroba prezervativů zdokonalila. Ochrana byla odolnější, elastická a nepropustná.

Dnes jsou kondomy dostupné v různém provedení – barevné, s vůní, každý si zkrátka vybere. V současné době však spotřeba prezervativů pomalu klesá. Zdá se, že pohlavní choroby nejsou pro společnost takovou hrozbou jako tomu bylo dříve. Čísla lékařů o počtu nakažených pacientů nějakou pohlavně přenosnou chorobou nás však stále nabádají k opatrnosti.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1