Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Vztah po vytracení zamilovanosti – jak ho zvládnout?

Nebudeme si nic nalhávat, nic netrvá věčně, a tak i v každém vztahu za nějaký čas zmizí zamilovanost.

Najednou to partnery k sobě tak netáhne jako dřív. A právě v tomto období se musí začít na vztahu pracovat, jinak nebude mít dlouhé trvání.

Odborníci na mezilidské vztahy se shodují na tom, že ve vztahu ani tak nezáleží na věku partnerů ve společném soužití, ale na době jeho trvání. Každý vztah se vyznačuje velkou zamilovaností na svém počátku. Podle psychologů se jedná o „nespravedlivou výhodu“ každého partnerského soužití. Stav zamilovanosti se však časem vytrácí či docela zmizí. A jak dlouho může zamilovanost trvat? Odborníci tvrdí, že šest měsíců, maximálně dva roky.

Když ve vztahu odezní zamilovanost, pár čeká důležité rozhodnutí. Mohou se začít oba snažit a dále budovat pevné partnerství a plánovat společný život. V opačném případě se partneři rozhodnou vztah ukončit a žít si každý svůj vlastní život.

magazin.cz

 

Není nic horšího, než zůstat v partnerském soužití, ve kterém již lidé nejsou spokojeni a nemají pocit naplnění. Většinou se pak pár jenom dále trápí, pokračují hádky, objevuje se nevěra či jiné problémy. V tomto případě je lepší vztah včas ukončit.

Tajemství úspěšného a spokojeného vztahu spočívá v uvědomění si, že na vztahu se musí pracovat. Pokud se však partneři domnívají, že zamilovanost nikdy nezmizí a že vztah sám od sebe přeroste ke šťastnému celoživotnímu soužití, mýlí se. Lidem s tímto názorem vztah většinou nevydrží, a to často jen z jednoho prostého důvodu – že se nesnaží na vztahu pracovat.

 

Fungující vztah nevzniká nikdy automaticky. O vztah se musí pečovat, musí se na něm usilovně pracovat, ale hlavně je důležité ho, stejně jako partnera, milovat. A zamilovanost a láska, to jsou skutečně dvě zcela odlišné věci. Pokud vztah funguje tak, jak by měl, nemá pár z tohoto faktu ani ze sebe dobrý pocit. Tomu by se mělo předejít.

magazin.cz

 

Nečekejte, že je život pohádka a i po odeznění zamilovanosti bude vše v naprostém pořádku či se vše samo nějak urovná, Zapracovat na tom musíte sami. Udělejte si čas jeden na druhého a promluvte si. Podle odborníků tvoří komunikace základ každého vztahu. V mnohých případech je i úplně jedno, o čem si se svým protějškem povídáte, hlavní je to, že spolu dokážete mluvit. Každý den byste se alespoň chvilku měli svého partnerovi věnovat, trávit spolu čas. Je důležité, aby se z pojmu „já“ stalo slovo „my“. Málokdo si to uvědomuje, ale vztah lze budovat i udržovat, i když se se svou drahou polovinou zrovna nevidíte, když jste třeba v zaměstnání. Stačí jen napsat SMS či si zavolat. Slova jako „myslím na tebe“ nebo „chybíš mi“ dokáží víc, než si možná myslíte.

Hlavně ženy si často představují život jako v romantickém filmu. Chtějí se dobře provdat a žít šťastně navěky. Na tyto představy rychle zapomeňte. Dobrý vztah, to che spoustu práce a pozornosti.

Při rozhovoru s partnerem nikdy jeden druhého neobviňujte, spíše se o svůj protějšek zajímejte. Povídejte si o tom, jak jste prožili den, jak se vám dařilo v práci a podobně. Nezapomínejte na trpělivost a empatii.

Ve vztahu se také snažte vyhnout stresu, který nejčastěji zabíjí libido. Kromě toho je stres častou příčinou hádek a jiných problémů. To všechno lze však řešit, stačí jenom chtít a snažit se o to.

magazin.cz

 

V dlouhodobém vztahu se často objeví i problémy v oblasti sexu. Jeden z partnerů už zkrátka nemá takovou chuť na milostné hrátky, jako dřív. Jedinec s vyšším sexuálním apetitem by v tuto chvíli měl skutečnost a potřeby svého partnera respektovat. Uvědomte si, že důležitější je kvalita a ne kvantita.

Chovejte se tedy ke svému partnerovi hezky, neopomíjejte jeho potřeby, nepřehlížejte ho a na vztahu pracujte. Možná, že pak budete šťastní až do smrti.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!