Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Komplikované vztahy na dálku: Mají vůbec budoucnost?

Čím delší má takový vztah trvání, tím je pro oba náročnější. Partnerské soužití na dálku je komplikované hned z několika důvodů. Mezi ty hlavní patří úzkostný pocit samoty a nesnadné odolávání pokušení.

Mnoho z nás má nějaké zkušenosti se vztahem na dálku. A kdo si někdy takový typ partnerství vyzkoušel, ví moc dobře, že vůbec není lehké ho udržovat. 

Vztah na dálku je podle odborníků častěji ohrožován než klasické partnerství. Dvojice v tomto případě také mnohdy hůře řeší společné problémy. Na druhou stranu mohou vztahy na dálku vydržet a bez komplikací fungovat. To je ovšem možné jenom v případě skvělé souhry partnerů, dobře promyšlené komunikace a stejných životních hodnot dvojice.

Komunikace se ve vztahu na dálku poněkud komplikuje a někdy se může zcela zhroutit. Pro většinu lidí je nejtěžší si na počátku takového vztahu zvyknout na fakt, že každý den nevidí svého partnera. Naštěstí jsou si dnes lidé blíž díky rozvinutým komunikačním technologiím, jako představuje telefonování, textové i obrazové zprávy či komunikace přes internet.

 

magazin.cz

 

I přes technické vymoženosti bývá elektronická komunikace značně neosobní a mnohdy také uspěchaná. Snadno se pak lidem stává, že osobně už nedokáží se svým partnerem ani komunikovat. To se projeví hlavně během schůzek, kdy svůj protějšek po dlouhé době uvidí.

Podle odborníků je nejideálnější ta situace, kdy partneři vstupují do vztahu s vědomím, že bude na dálku. V případě, že jste se svým protějškem trávili každou volnou chvíli, je pak velmi obtížné si zvyknout na partnerovu nepřítomnost a oba budete ve vztahu na dálku pravděpodobně velmi trpět.

Přesto může být vztah na dálku pro některé jedince ideální. Existují totiž lidé, kteří si velmi chrání své soukromí a rádi mají čas jenom pro sebe.  Zároveň však chtějí být nadále v kontaktu se svým partnerem a vyhovuje jim dlouhodobější odloučení. V tomto případě má vtah na dálku šanci.

Dobrovolné rozhodnutí k realizaci vztahu na dálku obvykle značí to, že jsou partneři natolik odlišní, že nechtějí bydlet ve stejném městě nebo dokonce státě. Dokážete si ale vůbec představit, jak by takový vztah vypadal třeba za několik let? Dokáží pak spolu partneři bydlet a žít? A budou spolu chtít vůbec ještě čas trávit?

Také ve vztahu na dálku by neměly chybět důležité otázky, jako například zda se partneři chtějí někdy vzít, kolik spolu chtějí dětí a jestli vůbec chtějí a podobně. Jenom tak je možné dát vztahu na dálku nějakou budoucnost.

Nedostatek důvěry, to je jeden z hlavních důvodů rozpadu vztahu na dálku. Nikdy zkrátka nemohou partneři na sebe tolik dohlížet jako v klasickém vztahu. Dost možná může třeba v mužově posteli ležet milenka, zatímco on píše své přítelkyni zprávu do zahraničí.

 

magazin.cz

 

Žárlivost se nevyhne snad každému vztahu, a na to by měli myslet ti, co se rozhodli pro partnerství na dálku. Každý dobře fungující vztah se však vyznačuje určitými etickými a morálními zásadami. Pokud je s partnerem nedodržujete, nezáleží vůbec na tom, zda bydlíte spolu, nebo jestli žije jeden z vás na opačné polokouli.

V partnerství na dálku jsou velmi důležité osobní schůzky, kdy si partneři spolu zajdou třeba na večeři a popovídají si. Tato setkání však stojí oba partnery čas a mnohdy i hodně peněz. Letenka, hotel nebo účty za telefon velmi zasáhnou do rozpočtu. Láska na dálku je tedy často i otázkou finančních možností.

Častá komunikace v podobě telefonátů a e-mailů stojí oba partnery hodně úsilí. Nikdy přitom však plně nenahradí reálnou osobní konverzaci. A sex také nezrealizujete pouze slovy.

S plynoucím časem se tak partneři mohou začít pomalu odcizovat. Milovaný člověk je najednou pouhé telefonní číslo v mobilu nebo e-mailová adresa. E-mailové zprávy či SMS vám zkrátka nenahradí objetí, polibek či společně strávené chvilky.

I přes všechny snahy partnerů vztah na dálku nemusí vydržet. Mnohdy dvojice ani nezaregistruje změny, které je od sebe pomalu, ale jistě vzdalují. Smutným faktem je to, že někdy jsou tyto vztahy již od začátku určeny k zániku.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!