Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Muži versus ženy: V čem všem jsme rozdílní?

Již po několik století se v naší společnosti projevuje nejrůznějšími způsoby boj o rovnoprávnost mezi pohlavími.

Jistě už každý z nás někdy slyšel o feministkách. Rovnost pohlaví však nemůže rozhodně platit ve všech ohledech. Stačí se jen podívat, na jaké rozdíly mezi mužem a ženou přišli odborníci při svých studiích. Ženy se od mužů neliší pouze pohlavními znaky, ale také třeba způsobem, jakým přemýšlejí, dále pak jinými tělesnými znaky či pocity.

I přesto, že se jedná o výsledky vědeckých výzkumů, berte následující řádky tak trochu s rezervou. Vždy se totiž jedná o „průměrnou“ ženu a „průměrného“ muže, z čehož pak můžeme vyvozovat výsledky.

magazin.cz

 

Délka prstů

Čím je ukazováček delší než prsteníček, tím více se u ženy projeví „typické ženské chování“. U mužů je to s délkou prstů právě naopak, většinou mají delší prsteníček než ukazováček. Vědci v souvislosti s délkou prstů uvádí, že nám může prozradit, jak vysoká hladina mužského pohlavního hormonu testosteronu působila na člověka, když byl ještě dítě před narozením v maminčině bříšku. Testosteron má kromě délky prstů na svědomí i jiné, důležitější věci, jako je třeba vývoj mozku.

 

Fungování mozku

Podle studií vědců je v ženském mozku dokonaleji propojena pravá a levá hemisféra. Zvláštní je také to, že u žen najdeme centra řeči v obou polovinách mozku, což se u mužů neobjevuje. Dále jedno procento ze všech funkcí mozku je zodpovědné za rozdílnost sexuálních potřeb a prožitků či očekávání u mužů a u žen.

 

 

Bolest

Všeobecně je rozšířeno tvrzení, že ženy mají vyšší práh bolesti než muži. Vědci však dokázali, že se jedná o mýtus. Jejich výzkumy totiž ukazují na nižší práh bolesti u žen než u mužů. Zároveň však výsledky studií potvrzují, že ženy jsou opravdu schopny bolest lépe snášet.

Pokud se však jedná o silné bolesti hlavy či bolesti chronické, jsou na tom ženy s jejich snášením už hůře. Chronické bolesti se pak také častěji vyskytují právě u žen. A co že je to vlastně chronická bolest? Ta, která nás trápí déle něž šest měsíců. Konkrétně se pak jedná třeba o silné bolesti hlavy, fibromyalgie (to když nás bolí celé tělo), syndrom dráždivého střeva nebo revmatoidní artritida. Mnohdy způsobují chronické bolesti hormony.

magazin.cz

 

Propadnutí závislosti

Je vědecky dokázáno, že ženy většinou podlehnou závislosti na nikotinu či alkoholu rychleji a snáze než muži. V alkoholu pak hraje důležitou roli stavba těla. Kromě toho, že jsou ženy většinou menší a drobnější než muži, mají v těle také méně enzymu, který je schopen alkohol rozkládat. Z tohoto důvodu se dříve objeví závislost a ta se pak také hůře podepíše na zdravotním stavu ženy.

 

Zvládání stresu

Ženy a muži si s ním poradí odlišným způsobem. Začněme ženami. Ty ve stresu mají potřebu se někomu svěřit se svým problémem a vymluvit se. Zároveň je jejich chování oproti normálu umírněnější a v ničem neriskují.

A co muži a stres? Ti se buď pod tlakem situace uzavřou do sebe, nebo jsou naopak agresivní. Také často riskují, což se projevuje třeba užíváním drog nebo nezávazným sexem bez ochrany.

 

 

Potřeba spánku

Odborníci tvrdí, že ženy mají větší potřebu spánku než muži. Každý den by si oproti nim potřebovaly přispat zhruba o dvacet minut. Prý potřebují ženy více spánku z toho důvodu, že je jejich mozek už naučený vykonávat více věcí najednou. Ženy také podle výsledků odborných studií využívají větší část mozku než muži. Není tedy divu, že si jejich mozek potřebuje více odpočinout.

magazin.cz

 

Problémy s nadváhou

Průměrná žena má v těle přibližně 25 procent tuku. A průměrný muž ho má o deset procent méně. Jak je to možné? Ženy mají zkrátka k ukládání tuků předpoklady. Třeba mohou být na vině ženské pohlavní hormony, které způsobují přeměnu kalorií na tuk. Ten se pak ženám ukládá jako energetická zásoba. Dále ženy v průměru za den spálí méně kalorií než muži.

 

Choroby

Je všeobecně známým faktem, že se ženy dožívají vyššího věku než muži. To ale nemusí nutně znamenat, že jsou zdravější, jenom mají určité výhody po zdravotní stránce, které u mužů nenajdeme. Až do doby menopauzy ochraňují ženy jejich pohlavní hormony před kardiovaskulárními chorobami. Muže bohužel mohou tyto problémy postihnout i v relativně mladém věku. V tomto ohledu za ženami zaostávají.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1