Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Než se k sobě nastěhujete

Asi u každého dlouhodobého partnerského vztahu se dříve či později objeví otázka společného bydlení. S tím souvisí hned několik problémů, jedná se totiž o velmi důležité rozhodnutí.

Než odpovíte svému partnerovi či partnerce na otázku, zda se k němu či k ní nastěhujete, nebo než začnete hledat spolčené bydlení, měli byste o všem v klidu popřemýšlet. Zkuste si nejprve odpovědět na pár klíčových otázek týkajících se společného soužití.

Společné bydlení může velmi snadno spoustu věcí ve vztahu změnit. Je to docela pochopitelné, oba partneři jsou totiž zvyklí na trochu toho svého soukromí. A pak se ze slůvka já stane rázem my. Prakticky neustále budete spolu. Je to to, co vážně chcete?

magazin.cz

 

Očekávání

Jedná se o jeden ze zásadních bodů. V některých případech se totiž stává, že se partneři tak trochu nepochopí a neshodnou na stejných očekáváních. Zatímco jeden z páru spatřuje ve společném bydlení jen krůček ke svatbě, ten druhý na manželství ještě nepomýšlí. Podobných příkladů by bylo hned několik. Ještě před samotným sestěhováním je tedy důležité si se svým protějškem o očekávání promluvit. Tak se předejde pozdějším nedorozuměním a nic vás nepříjemně nepřekvapí.

 

Prostor jen pro sebe

Pokud se k sobě s partnerem či partnerkou nastěhujete, počítejte s tím, že moc času jen pro sebe vám nezbyde. Soukromí budete pravděpodobně mít pouze ve chvíli, než ten druhý přijde třeba z práce domů. V jednom bytě se jeden druhému jen těžko vyhne, a někdo pak může mít brzy pocit, že se trochu dusí. A neustálé „utíkání“ ven či k rodičům není zrovna to správné řešení. Než se k sobě tedy nastěhujete, promyslete si i to, zda vám nebude soukromí moc chybět.

 

magazin.cz

 

Finance

Mnoho vztahů se rozpadlo právě kvůli hádkám o peníze. Není samozřejmě zrovna dobré, když jeden financuje všechny náklady na bydlení a ten druhý se prakticky o nic nestará. Pokud se chcete podobným nepříjemnostem vyhnout, domluvte se na otázce financí ještě před tím, než se sestěhujete. V klidu si sedněte a klidně si napište seznam výdajů s tím, kdo co bude platit.

 

Starost o domácnost

Konečně spolu bydlíte. Ale váš miláček doma nehne ani prstem. I to se může stát. Proto je někdy dobré rozdělit si domácí práce ještě předtím, než spolu začnete bydlet. Pak nebudete nepříjemně překvapeni, že by náhodou byl neustále plný odpadkový koš nebo se všude hromadilo špinavé nádobí. Každý bude vědět, co má doma dělat za práci, a vyhnete se tak i zbytečným hádkám.

magazin.cz

 

Proč spolu vlastně chcete bydlet?

Tato otázka je také velmi důležitá. Jaký je vlastně důvod vašeho společného bydlení? Zkuste si na to odpovědět. Špatné je například to, že jste se k tomuto kroku rozhodli, abyste byli jako ostatní ve vašem okolí, kteří už spolu bydlí, nebo prostě jenom nechcete být sami.  V takových případech se však dříve či později objeví problémy. Společné bydlení byste měli oba chtít, a ne spolu začít bydlet jenom proto, že byste měli.

 

magazin.cz

 

Návrat zpátky

Stejně jako není snadné se spolu se svým partnerem nastěhovat do společné domácnosti, tak není vůbec jednoduché z ní odejít. Cesta zpátky domů pak není ta z těch příjemných. Pokud však máte pocit, že spolu budete bydlet snad už navždy, zkuste to.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!