Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Co nejčastěji ničí vztah?

Kdo by si nepřál mít partnerský vztah plný harmonie a pohody, štěstí a lásky. Podle statistik tomu tak ale moc často není, vždyť polovina manželství v České republice končí rozvodem.

Jak říkají odborníci – čísla nevyjadřují nic jiného, než že v partnerských vztazích tak trochu tápeme. V tomto článku najdete nejčastější důvody, proč vztahy dlouho nevydrží a co je ničí.

 

Kompromis na začátku vztahu

Kompromisy na začátku vztahu jsou velice časté a většinou také končí katastrofou. A jak mohou takové kompromisy vypadat? Stačí, aby jeden z partnerů hned na počátku vztahu trošku přimhouřil oko a začal žít s někým, kdo jim po všech směrech zase tak moc nevyhovuje. Ať už se jedná o chování či vlastnosti svého protějšku. Odborníci na partnerské vztahy však před podobnými kompromisy varují, dříve nebo později se ve vztahu projeví. A to negativně.

Pokud tedy vstupujete do vztahu, i když cítíte, že všechno není tak, jak má být, nebo pochybujete o tom, zda je pro vás nový partner skutečně ten pravý, raději si vše nejdříve pořádně rozmyslete. Mohli byste na kompromis jednou špatně doplatit.

 

 

Komunikace vázne

Není žádnou novinkou, že komunikace je základem každého správného vztahu. A často bohužel ve vztahu komunikace vázne. To se podle expertů stává hlavně po svatbě, kdy se partneři mnohdy mylně domnívají, že už není co řešit. Tak se ale vztah zanedbává a jeden druhému se už tolik nevěnuje. A to je velká chyba. Za několik let a možná i dříve se spolu partneři nebudou cítit dobře, nebudou so mít co říct, ale hlavně se na ničem ani pořádně nedomluví. Jak tomu zabránit? Stačí se nebát se svým protějškem o všem mluvit, i o svých pocitech, a hledat spolu řešení problémů. Ať již totiž chceme nebo ne, problémy se čas od času objeví v každém vztahu, proto bychom se je měli naučit řešit společně.

magazin.cz

 

Špatné zkušenosti z předchozích vztahů

Pokud máte špatné zkušenosti z předchozích vztahů, může se to negativně podepsat na současném partnerském soužití. Tak třeba když vás jeden z bývalých partnerů podváděl, je pochopitelné, že nebudete svému současnému protějšku zprvu plně důvěřovat a možná ho budete i z nevěry podezírat. Někdy není na škodu se zamyslet nad tím, co si vlastně o partnerských vztazích myslíme a jak pohlížíme na osoby opačného pohlaví. A také si ujasněte, co všechno vás z předchozích vztahů nějakým způsobem poznamenalo. V některých případech je nutné navštívit odborníka.

 

Chybí sexuální souhra

Pokud to páru v posteli neklape na začátku vztahu, většinou to nikdo moc neřeší, to se časem přeci srovná. Bohužel to bývá jeden z nejčastějších kompromisů, které v partnerském soužití děláme. Mnoho lidí nehledá v oblasti sexu nějaký větší význam. A to je špatně. Partneři by si měli i po sexuální stránce plně vyhovovat. Sex má přeci přinášet uspokojení. A pokud tomu tak nebude ve vztahu, není se čemu divit, že se zvyšuje šance na nevěru. Podle odborníků je více než 40 procent partnerů nevěrných, a to dlouhodobě.

magazin.cz

 

Emoční či materiální souhra

Pravá láska prý kvete za svobody. Tu by si měli partneři vzájemně poskytovat. Jenomže řekněme si to upřímně – jen málo vztahů dnes takto funguje. Často jeden druhého omezuje či jsou na sobě partneři emočně nebo materiálně závislí. Jenomže to se ve vztahu negativně projeví. Najednou zmizí rovnováha a postupně se vytvoří závislost na svém protějšku. V každém partnerství by měl být kladen důraz na vzájemnou nezávislost, a to jak materiální, tak i emoční. Stačí mít své vlastní přátele, zájmy, zaměstnání. Ve vztahu pak buďte proto, že chcete. A ne proto, že musíte.

 

 

Příchod dětí

Vztah ve dvou může být bezproblémový a spokojený. Potíže a hádky se pak většinou objeví s příchodem dětí. Oba partneři jsou najednou více unaveni, často nemají jeden na druhého náladu a finanční problémy také nejsou výjimkou. Objevují se i nové záležitosti, které je potřeba řešit. A právě v této době mizí ze vztahu pohoda a radost. Než tedy založíte rodinu, měli byste si být stoprocentně jisti, že jste na příchod dítěte připraveni.

magazin.cz

 

Nevěra a nedůvěra

Nevěra se objevuje u 40 procent partnerských vztahů. Pokud se provalí, většinou se ze vztahu ztratí důvěra, což je pochopitelné. Nevěra vzniká většinou v důsledku nějaké nespokojenosti ve vztahu, ale její odhalení už definitivně oslabí vztah. Nebo dokonce skončí rozchodem. Nevěra má zkrátka fatální důsledky. Tak na to myslete.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1