Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Diskriminace žen i ve 21. století

Myslíte si, že diskriminace žen je již dávno minulostí? Tak to se pletete. Dodnes v řadě zemí platí zákony, které něžné pohlaví diskriminují a omezují. Většinou se jedná o zákony zastaralé a sexistické.

Diskriminační zákony neplatí jenom v zemích silně pod vlivem náboženství, jak by se mohlo zprvu zdát. Šílené a nesmyslné zákony mají stále třeba i ve Spojených státech amerických. Zde se jejich dodržování však přísně nekontroluje.

Tak třeba na Filipínách platí zákaz rozvodů manželství. Filipíny jsou jednou z posledních zemí světa, kde je tento starý zákon stále v platnosti. A ten nediskriminuje pouze ženy, ale jistě také muže.

V Saudské Arábii nezískaly ženy dodnes volební právo. Dokonce v této zemi nemohou být vydávány řidičské průkazy osobám ženského pohlaví. V Saudské Arábii to ženy nemají jednoduché.

 

magazin.cz

 

V Turecku to mají ženy těžké, když se chtějí ucházet o nějaké zaměstnání. Žena v této zemi totiž může přijmout a vykonávat nějakou práci jenom v tom případě, že jí k tomu dá svolení její manžel. Možná proto je v Turecku zaměstnáno jenom 29 procent žen.

Ženy ve Vatikánu nemají právo podat žádost o rozvod. Také dodnes nemají volební právo.

Osoby ženského pohlaví jsou v Indii v podstatě majetkem. Pokud má muž finanční problémy, může dát klidně do zástavy kromě svého hmotného majetku či domu i svou manželku. Těžko uvěřit, že je to ve 21. století ještě možné.

magazin.cz

 

Ve Svazijsku (stát v jižní Africe) platí velmi zvláštní zákon, který ženám zakazuje nosit kalhoty.

Jemen je někdy zmiňován jako jedno z nejhorších míst pro život ženy. Proč? Tak třeba hlavně proto, že v této zemi má žena zakázáno opustit dům bez svolení svého manžela.

Dívky v Guatemale se mohou vdávat již ve čtrnácti letech. Oproti tomu  chlapci zde smějí vstoupit do manželství až v šestnácti letech. A rodiče tu opravdu své děti nutí uzavřít sňatek v takto nízkém věku. Jiný kraj, jiný mrav?

V Afghánistánu platí (a to docela nově) zákon, který znemožňuje jakékoliv potrestání za spáchání domácího násilí. Pokud by se totiž nějaký případ dostal až před tamní soud (což moc časté není), nemohou příbuzní obviněného vypovídat proti němu. A obviněný pak tedy soud vyhraje. Spravedlnost byste zde hledali marně.

 

A co Spojené státy? Tak například v Michiganu je dosud v platnosti starý zákon, podle kterého by si ženy neměly nechávat stříhat vlasy, pokud s tím nesouhlasí jejich manžel.

V Arkansasu povoluje zákon mužům bít svou manželku. Platí zde však jedno omezení – může k tomu docházet pouze jednou za měsíc.

magazin.cz

 

Starý zákon ve Vermontu zase ženám nařizuje, že musejí mít povolení od svého manžela, aby mohly nosit umělé zuby.

Dámy, nejste rády, že žijete v České republice?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3