Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Svatební tradice: Nejsou některé z nich zbytečné?

Svatbu si chce jistě nevěsta i ženich užít. Proč si tento výjimečný den tedy komplikovat? Možná si to ani neuvědomujeme, ale svatební den mohou zkomplikovat některé svatební tradice. Nejsou zbytečné? Zkusme se nad tím zamyslet.

Dobrou otázkou k zamyšlení je, proč vlastně nevěsty (a ty hlavně) a ženichové svatební tradice dodržují. Možná vás to překvapí, ale celá řada lidí ani netuší, co vlastně některé svatební zvyky znamenají. A pak je dodržují jenom proto, že se to prostě dělá. Přitom bez nich by mohl být vstup do manželství mnohdy krásnější a zábavnější.

 

Bílé svatební šaty

Nebudeme si nic nalhávat, bílé svatební šaty jsou mnohdy nepraktické. Nevěsta aby se potom celý den bála, aby si je nikde neumazala. V klidu se ani třeba neposadí venku na lavičku, co kdyby byla špinavá. Upravení make-upu také moc nepřipadá v úvahu, vždyť stačí kousek pudru a na sněhobílých šatech bude hned skvrna. A co teprve květina plná pylu? Tu musí nést nevěsta hodně opatrně, aby se neumazala. I při jídle se pak musí mít na pozoru a zvláště pak před hosty, kterým může něco ukápnout právě na její krásné šaty. Celý den v bílých svatebních šatech tedy může být pro nevěstu stresující. Přitom dnes si může každá žena vybrat i mezi několika barevnými svatebními šaty, které nejsou o nic méně hezké než ty bílé. Nevěstě to v nich bude jistě také slušet a navíc bude klidnější.

magazin.cz

 

Společné jídlo

Tradičně se ženich s nevěstou na svatební hostině krmí polévkou. A u toho se páry často umažou, čímž se pak trochu vracíme k bodu jedna, tedy k nepraktickým bílým svatebním šatům. Umazání drahých šatů pak hrozí třeba i při společném krájení dortu. Pár někdy sice při společném jídle dostane ubrus místo bryndáku, ale pak oba vypadají trochu komicky. Všechny nevěsty navíc určitě několik měsíců před svatbou vymýšlejí, jak být v onen den co nejkrásnější a pak se při jídle zabalí do ubrusu. Přeci jenom nejsme malé děti a každý se tedy může najíst sám a v klidu.

magazin.cz

 

Družičky

Známe to hlavně z amerických filmů. Nevěsta chce mít na svatbě spoustu družiček, většinou svých kamarádek. Ty se pak musí obléknout do stejných šatů, přičemž některým pochopitelně sluší, zatímco některým ne. Nehledě na to, že si nemohou samy vybrat oblečení, které by se jim líbilo, a cítily se v něm dobře. Navíc jako družičky se nevěstiny kamarádky na svatbě většinou moc dobře nebaví.

 

magazin.cz

 

Házení kyticí

Další trochu nesmyslný zvyk. A také možná většinou odkoukaný z amerických filmů. Někdy může nevěsta uvést páry do rozpaků, když se k nim náhodou kytice zakutálí. Některé ženy pak zase budou naštvané, že ji nechytily.  A nevěsty, není vám tak trochu líto zahodit tak krásnou kytici? Možná by bylo lepší dát si ji ještě na pár dní doma do vázy, aby vám připomínala váš výjimečný den. Nebo si ji na památku usušte.

magazin.cz

 

Ženich nesmí vidět nevěstu před obřadem

Je to sice romantická představa, když ženich vidí svou nastávající až při obřadu v krásných šatech. Nemusel ženu vidět ve stresu, s natáčkami na vlasech a pudrem v ruce. Dříve se tato tradice dodržovala snadněji. Ženich i nevěsta totiž ještě bydleli u svých rodičů a bylo to tak přirozené, že jeden druhého uvidí až u oltáře. Jenomže dnes spolu před svatbou páry již většinou nějaký čas žijí pod společnou střechou, a proto je dodržení této tradice o něco složitější. To se má nevěsta před ženichem pořád v jednom bytě schovávat? Některé páry také proto na pověru, že pokud ženich uvidí nevěstu ve svatebních šatech před obřadem, přinese jim to smůlu, nevěří. Považují to za přežitek.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1