Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Závislost na lásce

Milujete partnera či partnerku až k zbláznění? Byli byste na dně, kdybyste se rozešli? Obětujete svému protějšku všechno na světě? Nemůžete bez něho žít? Nechcete bez něho být ani jediný den?

Možná jste opravdu zamilování. Dost možná jsou to varovná znamení toho, že jste na lásce závislí.

Romanticky založení jedinci mohou vnímat závislost na lásce jako něco pozitivního a dokonce krásného. Ve skutečnosti je to však jinak, nic si nenalhávejme. Závislost na lásce je stejná jako všechny jiné závislosti, a nadělá tak spoustu škody. A o romantice nemůže být řeč.

Závislost je zkrátka závislost. V tom případě je jedno, zda jste závislí na alkoholu, drogách nebo třeba lásce. A s každou závislostí je potřeba bojovat. Pokud si však neuvědomíte, že máte nějaký problém, začne se to negativně projevovat ve vašem zaměstnání, rodině i v soukromém životě.

magazin.cz

 

Samotný počátek závislosti většinou představuje vnitřní duševní prázdnota. Pak máte nutkání tuto prázdnotu naplnit a vzniká emoční závislost podobná lásce. Skutečná láska to však není. Její nedílnou součástí je totiž vzájemné sbližování, přičemž si oba partneři zachovají svou vlastní osobnost. Emoční závislost žádné takové rozumné hranice nezná. Závislý člověk pak požaduje absolutní přizpůsobení svému partnerovi. Pokud je tedy někdo citově závislý, klidně se může měnit jeho osobnost s každým novým partnerem.

Existují dva druhy emoční závislosti – závislost na lásce jako citu a závislost na konkrétním partnerovi. Pokud jsme zamilovaní, naše tělo produkuje látky, jako jsou např. dopamin nebo oxytocin, a proto se cítíme tak dobře a spokojeně. A právě na tom může vzniknout závislost. Zamilovanost však jednou skončí, a to je pro emočně závislé jedince kámen úrazu. Pak jsou nuceni hledat si nový protějšek, do kterého se zamilují.

magazin.cz

 

Častěji se však objevuje ta varianta, kdy je člověk závislý na svém partnerovi. Je totiž pevně přesvědčen, že bez něj nemůže žít. Jakékoliv odloučení od svého protějšku pak doslova protrpí. Nic jiného než partner pro ně v životě prakticky neexistuje.

Podle odborníků jsou závislosti většinou způsobeny nezralostí, emoční labilitou i komplexem méněcennosti jedince. Ve vztahu pak může být závislost jednostranná, ale i oboustranná. Partneři se pak jeden druhému snaží podřídit a vlastně ze sebe dělají otroka. Někdy jsou však závislí lidé s narcistickými sklony. V tom případě se většinou střídají dvě fáze chování k partnerovi, a to absolutní dominance a totální podřízení se.

magazin.cz

 

Pokud je někdo ve vztahu emočně závislý, jsou nakonec nešťastní oba partneři. Pak mohou oba čekat, že ten druhý problémy ve vztahu vyřeší, objeví se nedůvěra a zmizí naopak upřímnost. Oba se budou ve vztahu cítit tak trochu pod tlakem. A jednou musí dojít trpělivost a energie každému.

Ale citově závislí jedinci nemohou zkrátka zůstat sami. Pomoci jim s jejich problémem mohou psychologové. Pokud se chce člověk této závislosti zbavit, musí sám či s pomocí odborníka znovu objevit své pravé já, všechny své skryté vlastnosti a hodnoty či zájmy. Hlavně však sebedůvěru.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!