Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Láska na celý život

Není to zas tak dávno, co lidé věřili na věčnou lásku. Doba se však změnila a dnes je situace jiná. Přibylo rozvodů a lidé střídají partnery jako ponožky. Skoro to vypadá, že nikdo na lásku už nevěří.

Většina z nás je ve vztahu značně skeptická a nevidí se svým partnerem dlouhou společnou budoucnost. Přitom je to možné, stačí jen chtít. Bohužel je moderní doba velmi materialistická. Vše je běžně dostupné, a tak jsme si zvykli, že nemusíme o nic bojovat. Ani o lásku. A láska na celý život je možná.

 

Důvěra

Důvěra je základem vztahu. Pokud budete svého partnera neustále z něčeho podezírat a nespustíte ho z očí, rozhodně vám to nepomůže. Zkrátka musíte jeden druhému důvěřovat. V opačném případě vám to spolu moc klapat nebude.

 

Přátelství

Se svým partnerem či partnerkou máte určitě nějaké společné kamarády. Ovšem ne všude chodíte se svým protějškem,  a tak máte i přátele, které váš partner zas tak dobře nezná. A to je jenom dobře. Právě na takové přátele nikdy nezapomínejte. Ruku na srdce, čas od času se chcete bavit i bez partnera a se svými kamarády se dostanete do jiného světa. A to také vztahu občas prospěje.

magazin.cz

 

Komunikace

V každém dobře fungujícím vztahu by neměla chybět ani komunikace. Možná si myslíte, že po několika letech se s partnerem už nemáte o čem bavit. To je chyba! Stále hledejte nová témata k rozhovoru, buďte spolu ve svém volném čase a podnikejte spolu, co jen vás napadne. Jděte třeba na společnou večeři nebo jenom na skleničku, navštivte divadlo či kino, vyražte někam za kulturou nebo sportem. Nejenom, že spolu budete trávit čas, ale najde se i téma k rozhovoru.

 

Protiklady

Protiklady se prý přitahují. Sice to neplatí vždy, ale určité rozdíly patří do každého vztahu. Tak třeba vůbec není na škodu, když mají partneři každý své vlastní zájmy, kterým se věnuje bez svého protějšku. Na chvíli si tak jeden od druhého odpočine a bude mít své vlastní zážitky, o které se může s partnerem následně podělit.

 

Pozor na stereotyp

Stereotyp se ve vztahu objeví poměrně snadno. Proto se tomu snažte zabránit. Stále si udržujte pocit, že spolu s partnerem zažijete něco nového. Není na škodu, když svému protějšku občas připravíte nějaké překvapení. Stačí mu dát jen tak nějaký malý dárek, pozvat ho na večeři nebo na jeho oblíbené místo. Fantazii se meze nekladou. Hlavně zažeňte nudu, jinak bude vaše láska v ohrožení.

magazin.cz

 

Volnost

I ve vztahu potřebuje člověk volnost a svobodu. Čím více budete partnera hlídat, tím častěji se vám bude vzdalovat. K lásce prý žárlivost patří, ale pokud to s ní přeháníte, lásku spíše zničí. Dopřejte proto jeden druhému volnost a prostor k tomu, aby byl chvíli sám. Pokud spolu budete neustále, pravděpodobně si brzy polezete na nervy.

 

Diskuze

I ten nejideálnější pár se občas pohádá. Spory se zkrátka nikomu nevyhnou. Problémy je potřeba řešit a jedna malá hádka může vztahu i prospět. Ideální však je, když místo hádání se svým partnerem rozumně diskutujete. Naučte se jeden druhému naslouchat a hledejte rozumné argumenty.

 

Péče

I když jste s partnerem už několik let, nezanedbávejte se. Pečujte o sebe, abyste svůj protějšek stále přitahovali. Neupravená žena a zanedbaný muž toho jistě nedocílí.

 

Respekt

Pamatujete si ještě, proč jste se do svého partnera zamilovali? Občas si to připomeňte, protože zamilovanost časem zmizí. Poté je velmi důležité naučit se svůj protějšek respektovat a vážit si ho. Uvědomte si, v čem váš partner vyniká a buďte na něj pyšní. Váš vztah bude hned kvalitnější.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!