Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Tajemství šťastných párů

Spokojený partnerský vztah nevzniká sám od sebe, není ani dílem štěstí či náhody. Především je zapotřebí na něm neustále pracovat, vyhnout se stereotypu a nudě, posilovat lásku a důvěru. Významnou roli hraje také vzájemná úcta..

Možná to tak nevypadá, ale také šťastným párům se nevyhýbají problémy a neshody. Ovšem pokud chcete, aby vám to s partnerem klapalo, nezatahujte nikdy do těchto konfliktů rodinu či přátele. Není ani dobré si na svůj protějšek třeba stěžovat rodinným příslušníkům. Problémy, které vznikly ve vztahu, by v něm také měly zůstat. Navíc často názory lidí ve vašem okolí nejsou adekvátní a jejich rady by mohly vaší situaci akorát tak zkomplikovat. Věřte raději sami sobě a svému partnerovi či partnerce.

Srovnáváte svůj vztah neustále s jinými páry? Chyba! Když se nad tím zamyslíte, zjistíte, že je toto srovnání úplně nesmyslné a také zbytečné. Žádný partnerský vztah není stejný a žádný také nemůže být ideálním vzorem pro ostatní. Navíc do žádného vztahu nevidíte úplně, a proto nevíte o problémech daného páru. Možná, že je na tom ještě hůř než vy, jenom to umí dobře skrývat.

magazin.cz

 

Ve šťastném vztahu se partneři nikdy z ničeho navzájem neobviňují. Váš partner také jistě nemůže za vaše problémy, tak mu za to nikdy nedávejte vinu. Se svým protějškem se navzájem respektujte, dělejte radost jeden druhému, zajímejte se o problémy i potřeba svého partnera. Sebelítost a obviňování nemají ve šťastném vztahu místo.

Dokážete si sami ze sebe udělat legraci a s partnerem se upřímně zasmát? Výborně, i to je základ šťastného vztahu plného harmonie. I když není život vždy jednoduchý a musíte překonávat jednu překážku za druhou, udržte si nad situací zdravý nadhled. Radujte se s partnerem i z maličkostí a neztrácejte úsměv.

Klíčem ke štěstí rozhodně není nestálá kritika partnera. Pokud už spolu v něčem nesouhlasíte, lze to jistě dát najevo nějakým citlivým způsobem. S kritikou byste měli začít především sami u sebe, pak až kritizujte ostatní.

Uvědomte si, že vám nikdo nevidí do hlavy a tedy ani neumí číst vaše myšlenky. Ve šťastném vztahu spolu partneři mluví o problémech, navzájem si sdělují svá přání, touhy a potřeby. Pokud něco partnerovi neřeknete, těžko na to přijde sám. Proto spolu komunikujte, a to o všem.

magazin.cz

 

Rozdělujete úkoly na čistě ženské a čistě mužské? Vašemu vztahu spíše prospěje, když na to zapomenete. Společné úkoly a povinnosti, tedy například ty v domácnosti, je lepší s partnerem spíše dle svých časových možností a individuálně. Co je například špatné na tom, že čas od času připraví večeři muž, když je žena v zaměstnání až do večera a domů se vrací unavená?

Partnerské vztahy v reálném životě nejsou jako v romantickém filmu. Ušetřete si tedy zklamání a nedorozumění a nehledejte v těchto příbězích své vzory.

Kdo má ve vašem vztahu hlavní slovo? Muž, nebo žena? Ideálně byste měli na pozici „velitele“ oba rezignovat a o všem s partnerem rozhodovat společně.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!