Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Sex a všechna jeho „poprvé“

To pravé „poprvé“, tedy ztráta panenství a panictví, je jenom jedno. Ovšem všichni v životě prožijeme hned několik sexuálních premiér.

První sex vůbec

Na své pravé „poprvé“, ztrátu panenství nebo panictví, si pamatuje snad každý. A upřímně, u většiny z nás by se tento zážitek dal přirovnat k tragikomedii. Představy o prvním sexu jsou mnohdy v rozporu s realitou, nic zkrátka není tak ideální, jak by mělo být. Každý to své „poprvé“ také prožívá tak trochu jinak. Někdo čeká na „toho pravého“ partnera, zatímco jiný už to chce mít co nejdříve za sebou a je mu jedno, s kým to bude. Ať už je tomu tak či onak, první milování může být někdy traumatickým zážitkem, který zanechává jizvy na duši. V důsledku toho nezřídka vzniká porucha s názvem vaginismus, kdy dochází ke ztuhnutí svalstva v oblasti poševního vchodu, u mužů pak dochází k potížím s erekcí. Někdy lidé trauma překonají sami, v dalších případech musí pomoci odborník.

magazin.cz

První sex po porodu

Příchod potomka do rodiny je velkou změnou. Také sexuální život ovlivní narození dítěte. Po porodu jenom minimum maminek myslí na sex. Ženské tělo se musí nejprve zregenerovat, a to nějaký čas trvá. Maminka je pak plně zaměstnána starostí o miminko, že jí na intimnosti s partnerem často nezbývá čas ani energie. Vlivem hormonů mizí i chuť na sex. V tomto období by pro to měl mít každý muž pochopení a ženu by do sexu neměl nutit. Nevyplatí se nikam spěchat. Jinak bude první sex po porodu pro ženu velmi nepříjemným zážitkem.

magazin.cz

První sex s novým partnerem

Jenom málokdo nikdy nezažije rozchod. Statistiky jasně dokazují, že polovina všech manželství končí rozvodem. Nějaký čas trvá, než se člověk s odchodem partnera či partnerky vyrovná. Pak přichází na scénu nějaký nový protějšek. A s ním i další sexuální „poprvé“. V tomto případě už člověk není naivní a nevidí vše skrz růžové brýle. A tak si toto milování může naplno užít, i když ho pravděpodobně bude provázet trocha toho stresu. Navíc už má většinou sexuální zkušenosti, což je jenom plus.

magazin.cz

První sex po přechodu

S přibývajícím věkem se snižuje hladina pohlavních hormonů a mizí sexuální apetit, ovšem na intimnosti nemusíte zapomínat. Jenom se pár věcí změní. Sexuální dysfunkce vám pomůže překonat odborník, se vším ostatním si poradíte sami. Sex si užijete, sice ne tak bouřlivý, ale zato procítěný. Na scénu se také dostává experimentování, které rozhodně není na škodu.

Všechna sexuální „poprvé“ mají několik společných nepsaných pravidel. Především se do ničeho nenechte nutit a nenuťte ani svou partnerku či partnera. Také buďte zodpovědní a nezapomínejte na ochranu. Uvolněte se, nepřetvařujte se a zároveň si nic neidealizujte. Nemějte zbytečně velká očekávání, vyhnete se tak případnému zklamání.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!