Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Stop hádkám

Hádky jsou součástí každého partnerského soužití. Někdy jsou dokonce prospěšné – dokáží takzvaně pročistit vzduch, uvolnit napětí a pomoci vyřešit problémy.

Hádky ovšem nesmí být na denním pořádku. V tom případě by přinesly více škody než užitku. Jakmile začne být hádek mnoho a začnou ubližovat, je třeba s nimi skončit. Jinak hrozí rozpadnutí vztahu. Jak tedy skoncovat s hádkami a jak hádkami neubližovat vztahu?

Žádné obviňování

Během hádky nikdy svého partnera z ničeho neobviňujte, neshazujte ho a neponižujte. Ti je totiž to nejhorší, co můžete udělat. Útočné a ponižující fráze byste neměli nikdy používat. Možná během hádky trochu pomohou vám a zvednou vám sebevědomí. Díky nim totiž dáte průchod vzteku. Ovšem vašemu vztahu přinesou více škody než užitku. Pokud začnete na svého partnera útočit, logicky se bude bránit, nebo vás také zasype útočnými poznámkami.

Pokud už jste v situaci, že vybouchnete a řekli byste pravděpodobně něco, čeho byste později mohli litovat, odejděte na chvíli třeba do vedlejší místnosti a v klidu dýchejte. Zkrátka se nejprve uklidněte. Pak se na daný problém budete dívat s čistou hlavou a zvládnete ho lépe řešit.

Pocity

Je důležité, aby člověk se svým partnerem mluvil o svých pocitech. V klidu spolu hovořte o problémech nebo o věcech, které vám vadí. Místo útočení partnerovi řekněte, jak se cítíte. Když jeden druhého pochopíte, snáze budete řešit neshody.

Jasně a stručně

Při hádce nechoďte takzvaně kolem horké kaše, ale mluvte jasně a stručně. Zvláště muži si nepotrpí na zbytečná slova. Než vůbec vstoupíte do slovního konfliktu, ujasněte si, co vlastně chcete partnerovi říct. Zhluboka se několikrát nadechněte a vydechněte, ať se trochu uklidníte. Místo hádky raději zvolte diskuzi a hledejte kompromisy. Na to myslete vždy, než se začnete s partnerem hádat.

Moudřejší ustoupí

V partnerském vztahu může někdy dojít k situaci, kdy oba chcete něco jiného a kompromis je takřka nemožný. I z takových situací je možné najít východisko, stačí jen chtít. Hádka vám někdy může pomoci najít kompromis. Pokud se to nestane, musíte se s partnerem oba naučit občas ustoupit. I to ke vztahu patří.

Stop hádkám

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!