Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Je to ten pravý?

V partnerském vztahu se může objevit nejistota, kdy začnete přemýšlet, zda je váš partner ten pravý. Jsou tyto pochybnosti normální, nebo snad naznačují blížící se konec vztahu?

Se svým partnerem či partnerkou se moc často nehádáte, neřešíte vážné rozpory, nevíte, co je to nevěra, vcelku působíte jako šťastný a spokojený pár. Ovšem i přesto cítíte jakousi nejistotu. Jedná se snad o varování, že jste si nevybrali toho správného partnera či tu správnou partnerku pro život?

Hned na úvod je třeba poznamenat, že celá řada lidí čas od času pochybuje o tom, že našli svého životního partnera. A je to zcela normální. Není ale dobré zůstávat s těmito nejistotami ve vztahu, pokud přetrvávají po dlouhou dobu. Co je pak úplně nevhodné, je v takové situaci udělat důležité rozhodnutí, jako je například svatba nebo založení rodiny. Něž dojde k těmto zásadním krokům a změnám, musí si partneři ve vztahu vyjasnit zásadní věci, mezi které patří i zmíněná nejistota.

Odborníci tvrdí, že pochybnosti a nejistota vznikají ze dvou důvodů. V prvním případě jsou tyto pocity opodstatněné a člověk tedy správně vycítí, že si s partnerem zkrátka nejsou souzeni. Druhým případem jsou pocity, které nejsou postaveny na reálném základu. Na partnerovi pak ve skutečnosti není nic špatného a vše tedy vzniká jenom v hlavě toho druhého. Obavy pak často vznikají v důsledku strachu ze ztráty svobody.

Pokud se i u vás objevily podobné pocity, zjistěte nejprve, proč tomu tak je – tedy, z jakého důvodu vznikly. Vezměte si papír a tužku, všechny své pocity sepište a konkrétně je pojmenujte. Totéž proveďte se svými pochybnostmi. Vznikne tak jakýsi seznam věcí, které nějakým způsobem souvisí s vaší nejistotou. Zároveň zjistíte, co všechno vám na vašem partnerovi či na vaší partnerce vadí, případně to, co byste chtěli na vztahu změnit. Pak svůj seznam ukažte svému partnerovi a promluvte si o něm. Vše detailně prodiskutujte, naslouchejte jeden druhému a snažte se najít řešení.

Pohled partnera na danou situaci je důležitý. Dokáže vám nastínit, jak to mezi vámi vlastně je. Pokud spolu nedokážete najít řešení, obraťte se na odborníka. Ten vám pomůže situaci řešit. Také vám řekne, zda jsou vaše obavy reálné či nikoliv.

Vaše obavy pochopitelně mohou být reálné. Váš protějšek pak tedy skutečně nebude tím pravým životním partnerem. V tomto případě je nejlepším řešením ukončení vztahu.

Vaše nejistota pak může být jenom zčásti reálná. S partnerem či partnerkou pak nevytváříte zrovna ideální pár, ale na vztahu můžete oba pracovat. Stačí jenom chtít. Pokud oba přistoupíte na určité změny a učiníte nějaké kompromisy, začnete sami na sobě i na vztahu pracovat, vše se může zlepšit.

Nejistota ve vztahu často také nemá žádné reálné opodstatnění. Problém se pak rodí jenom v hlavě člověka a jeho partner nemá takřka žádné chyby. Člověk se pak musí snažit nějakým způsobem (třeba s pomocí odborníka) odstranit svůj strach ze závazků, ztráty svobody a životních změn. Pak bude ve vztahu s partnerem spokojený a nejistota zmizí.

Je to ten pravý?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!