Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Syndrom vyhoření ve vztahu: Jak mu předejít?

Statistiky hovoří jasně – takřka polovina ze všech českých manželství se rozpadne. A dlouholeté partnerské vztahy stále častěji končí rozchodem.

V průměru spolu čeští partneři žijí 13 let. Podle odborníků mí rozpad manželství nebo partnerství velmi často na svědomí tzv. syndrom vyhoření. O syndromu vyhoření jste už nejspíš slyšeli v souvislosti s pracovními povinnostmi. Nezřídka se však také objevuje v partnerském či manželském vztahu. A často tento syndrom provází vztahy i práci zároveň. Jak lze syndromu vyhoření předejít?

Syndrom vyhoření (ať už v pracovním nebo osobním životě) hrozí lidem, kteří ztrácí kontakt sami se sebou a začnou se řídit podle toho, co od nich vyžaduje jejich okolí. Tak se ocitají pod tlakem. Člověk pak nedělá to, co by skutečně chtěl, ale to, co musí, co by měl – to, co po nich chce jejich okolí. Zároveň je snadno ovlivnitelný ostatními a nemá odvahu ani chuť učinit nějaké změny.

Člověk, u kterého se objeví syndrom vyhoření, pak nejčastěji volí radikální řešení, jak z celé situace ven. V případě zaměstnání je to výpověď, ve vztahu jeho ukončení. Psychologové však spíše lidem v této nepříjemné situaci radí, aby se nejprve snažili zaměřit sami na sebe. Až budou po psychické i fyzické stránce v pořádku, dojde jim, že žádné radikální kroky nejsou řešením. Člověk by měl najít sám sebe a zjistit, co ho skutečně činí šťastného, ž čeho má radost, aniž by se ohlížel na druhé.

Základem každého dobře fungujícího, šťastného a spokojeného partnerského soužití je komunikace. Proto se svým partnerem či partnerkou mluvte – o svých i společných problémech, o svých přáních a touhách, o tom, co vás trápí i těší. Vzájemně se se svým protějškem vnímejte a naslouchejte si. Od věci také není najít si na sebe každý den třeba pár minut čas a jenom si povídat. O čemkoliv – jak jste se celý den měli nebo si udělat plán na víkend. Pokud začnou partneři ve vztahu mlčet, není to dobré znamení.

Žijte přítomností a budoucností. Syndrom vyhoření ve vztahu často hrozí lidem, kteří neustále vytahují věci a problémy z minulosti. Uvědomte si, že minulost stejně nezměníte. Tím, že se k ní budete stále vracet a budete řešit neřešitelné, váš vztah oslabíte. Také nepřikládejte některým věcem a situacím větší význam, než skutečně mají. Zkrátka si partnerské soužití zbytečně nekomplikujte.

Pokud už ve vztahu pociťujete syndrom vyhoření, snažte se znovu najít zájem o svůj protějšek. Zamyslete se nad jeho pozitivními vlastnostmi, uvědomte si, co na něm máte rádi. Se svým partnerem nejste kvůli pár špatným vlastnostem, ale kvůli těm dobrým, kterých určitě není málo.

Důležité je také respektovat svůj protějšek takový, jaký skutečně je. Pokud se nad tím zamyslíte, jistě si uvědomíte, že vlastně to je ten důvod, proč se stal vaším partnerem.

Snad žádný pár se neshodne úplně ve všem. Rozdílné názory jsou ve vztahu naprosto normální. A proto je žádoucí svého partnera za odlišné názory neodsuzovat nebo neshazovat, ale snažit se je pochopit. Zkuste se někdy zamyslet nad názory a uvažováním svého protějšku. Pokud to uděláte, lépe ho poznáte a pochopíte.

V dnešní uspěchané sobě si na sebe mnoho partnerů neudělá každý den čas. A to je chyba. Stačí malá chvilka, kterou budete mít každý den s partnerem jenom pro sebe, a nikdo vás nebude rušit. Tak se od sebe neodcizíte a svůj vztah posílíte. Podle odborníků je pak ideální, když spolu partneři tráví alespoň jeden celý den v týdnu spolu.

Společně trávený čas pak může být naplněn třeba společným koníčkem. Psychologové partnerům doporučují, aby si našli alespoň jeden koníček, kterému se budou společně věnovat. Může se jednat o sport, cestování nebo třeba jenom společné procházky.

Fyzická blízkost s partnerem úzce souvisí s tou emoční. Pokud se tělesně vzdálíte, ochabnou i city mez vámi. Pokud svého partnera ani nechytnete za ruku, nemůžete se divit, že vám to neklape.

Syndrom vyhoření ve vztahu: Jak mu předejít?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!