Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stockholm / foto: shutterstock

Animované genitálie šíří povědomí o chlamydiích napříč Švédskem

Při pohledu do programu většiny kin zjistíme, že animované filmy jsou opět populární. V hlavní roli ‚akčního animovaného snímku‘ The Test, který má šířit povědomí o rizicích chlamydie, se totiž objevují animované genitálie.

Nejrozšířenější pohlavní nemoc ve Švédsku

Snímek The Test s podtitulem Only You Can Do It, který vytvořil jihošvédský okres Kronoberg, aby tak šířil povědomí o nebezpečí chlamydie, vypadá na první pohled jako trailer k akčnímu filmu. Honičky v autech, dramatická hudba v pozadí, drsní hrdinové a doprovodný komentář v hollywoodském stylu.

„Vše to začalo jako milostný příběh, čas chtíče a důvěry, kdy každá noc byla dobrodružstvím,“ říká vypravěč. „Avšak v peřinách čekalo nebezpečí.“

Snímek nechal vytvořit švédský okres Kronoberg. Chlamydie je totiž nejrozšířenější pohlavně přenosnou zemí v zemi. Zastupitelé zodpovědní za okresní zdravotnictví však odmítli tradiční podobu obdobných vzdělávacích videí a vsadili na humor.

Humorné video s vážným podtextem

Když zastupitelé poprvé uviděli, jak reklamní agentura problematiku chlamydie zpracovala, byli nadšení. „Všichni jsme věděli, že je to opravdu poutavé a zábavné, ale také obsažné a docela jiné než předešlé filmy. Bylo to vzrušující, vskutku se nám to líbilo," podotýká Annika Magnerotová, vedoucí oddělení veřejného zdraví a sociálního rozvoje v Kronobergu.

Cílem filmu však není jen varovat mladé Švédy před riziky nemoci, ale také je povzbudit k tomu, aby neváhali podstoupit testy. Ty jsou totiž ve Švédsku zcela zdarma a pacient si navíc může objednat i přes internet.

Podle Magnerotové jsou reakce veřejnosti na krátkometrážní snímek pozitivní, a to jak ze strany mladých lidí, kteří oceňují fakt, že video je zábavné, tak i ze strany médií.

„Běžné vzdělávací filmy mohou trvat i patnáct minut. Je nemožné zaujmout mladého člověka tak dlouhým snímkem. Cílem našeho kratšího videa bylo i to, aby se šířilo po sociálních sítích a zasáhlo cílovou skupinu,“ dodává Magnerotová.

Animované genitálie šíří povědomí o chlamydiích napříč Švédskem

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!