Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kdo z koho? / foto: shutterstock

Pravidla chování po hádce

Hádky jsou součástí každého partnerského soužití, ať chceme či nechceme. Dokáží vztah nepěkně pokazit, proto je důležité umět se správně hádat. S tím souvisí i chování člověka po hádce.

Jaká jsou tedy pravidla chování po hádce? Jakých chyb bychom se neměli dopouštět? Co dělat a co naopak rozhodně nedělat?

V prvé řadě by měla hádka ideálně vyústit v nějaké řešení, v kompromis či dohodu mezi partnery. Pokud hádka pomůže lidem vyřešit nějaký problém, je to jenom dobře.

A co byste po hádce s partnerem či partnerkou tedy rozhodně neměli dělat?

Nedělejte, že se nic nestalo

Po hádce se rozhodně nechovejte tak, jako kdybyste se vůbec nepohádali. Naopak si přiznejte, že mezi vámi vznikl jistý konflikt. Neznamená to, že byste na sebe měli s partnerem dále křičet, ovšem pokud se na sebe začnete z ničeho nic usmívat, povídat si, jako kdyby se vlastně nic nestalo, je to špatně.

I když už je po hádce, je nějakým způsobem stále ve vás, problém zůstal nedořešen. Hromadí se ve vás negativní emoce a za nějaký čas se dostanou na povrch. A další, možná ještě horší hádka bude na světě. Pokud se skutečně necítíte na to, hádku nějakým způsobem v danou chvíli uzavřít, domluvte se se svým protějškem, že si vše vyjasníte někdy jindy. Hlavně nedělejte, že problémy neexistují.

Netrestejte svého partnera

I přesto, že jste po hádce naštvaní a plní vzteku, netrestejte nikdy svého partnera. Možná už jste také někdy po hádce naštvaně mlčeli, odmítali sex nebo svého partnera uráželi. To je však špatné řešení. Nechovejte se jako malé děti, ale vyřešte problém narovinu. Dusná atmosféra se jenom negativně podepíše na kvalitě vašeho vztahu, nic jiného. Pak si můžete být jistí, že budou následovat další hádky.

Zapomeňte na ironii

Po hádce rozhodně není prostor pro ironii. Proto do partnera nijak nerýpejte, ironii si zkrátka odpusťte. Přece se nechcete znovu hádat nebo svému protějšku nějakým způsobem ublížit.

Neměňte svůj názor

Pokud jste během hádky dospěli s partnerem k nějakému řešení, k nějakému rozhodnutí, mělo by tomu tak zůstat. Velké chyby byste se dopustili, pokud byste po hádce najednou změnili svůj názor. Když už jste se na něčem domluvili, mělo by to platit. Nemůžete jenom tak třeba druhý den přijít s tím, že jste si všechno vlastně rozmysleli. Jinak se můžete připravit na další hádku a podlomení vzájemné důvěry.

Pravidla chování po hádce

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!