Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Těhotná jeptiška / foto: shutterstock

Dvě jeptišky se vrátily z mise v Africe těhotné, jedna z nich měla být dokonce matkou představenou

Případ řádových sester, které odjely pomáhat do chudých rozvojových zemí a vrátily se v jiném stavu, pořádně rozdmýchal diskuse na církevním i světském poli.

Sliby, chyby?

Jak známo, tak v katolickém církevním prostředí jsou tzv. sliby čistoty základními principy, které by neměly být nikdy porušovány. Vztahují se jak muže - kněží a biskupy, tak na ženy - řeholnice, které před konečným vstupem do řádu a složením slibu věčného musí projít systematickým desetiletým procesem. Za tuto doby by již měly být zcela přesvědčené, že jsou ochotny žít v poslušnosti, chudobě a čistotě, tedy v celibátu. Jistě v historii nalezneme ojedinělé případy, kdy došlo ze stran řádových sester k porušení slibu, avšak nedávný případ vzbudil nevídaný rozruch právě proto, že se jednalo o jeptišky dvě.

Smutná jeptiška

Neočekávané těhotenství

Obě řádové sestry, jedna z nich dokonce jako matka představená, se vydaly v roce 2019 na misijní cestu do Afriky, aby tam vykonávaly charitativní činnost. Po návratu postupně obě zjistily, že jsou v jiném stavu. 34leté řádové sestře sdělili novinku až v nemocnici, kam odjela se silnými bolestmi břicha, kterými trpěla po návratu do kláštera. Zpráva o jejich těhotenství vyvolala zděšení a spustila církevní vyšetřování s cílem zjistit, jak mohlo k početí dojít.

Diskuse o celibátu

Ve hře jsou dvě varianty. Buď jeptišky v Africe místo budování nemocnic či škol budovaly důvěrné vztahy s místními obyvateli, nebo mohlo jít o případ zneužívání a znásilňování jeptišek kněžími. Téma, které bylo ještě donedávna tabu, v lednu 2019 přiznal sám papež František a rozvířil tak znovu debatu o tom, na kolik je život v celibátu přirozenou záležitostí a zda je člověk schopný celoživotně ovládat své lidské pudy a touhy.

Jeptiška

Z řeholnice matkou

Jeptišky každopádně dostaly od Vatikánu vyjádření, že blahobyt dětí je na prvním místě “. Byly tak zbaveny svých slibů a mohly opustit své řády, aby se o své děti mohly plnohodnotně postarat. Doufejme, že se tak stane a jejich potomci budou moci prožít bezstarostné dětství.

Zdroj:

https://www.curioctopus.it/read/32983/due-suore-vanno-in-missione-in-africa-e-al-ritorno-scoprono-di-essere-incinte

https://nypost.com/2019/11/05/catholic-church-investigating-two-nuns-who-returned-pregnant-after-missionary-trip-to-africa/

 

Dvě jeptišky se vrátily z mise v Africe těhotné, jedna z nich měla být dokonce matkou představenou

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!