Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Soužití v polyamorii / foto: shutterstock

Manžel a milenec pod jednou střechou, dva milenci v docházkové vzdálenosti – reálný pohled do života v polyamorii

Polyamorie neboli mnoholáska znamená životní styl, ve kterém se otevřeně praktikuje i několik milostných vztahů. Jak vypadá takové soužití v praxi a jde opravdu o novodobý trend, nebo jen o otevřené přiznání nevěry a obhajobu volnosti?

Lehké přiznání Terezy Těžké

Polyamorie je dnes častým tématem bulvárních plátků. O její velkolepou propagaci se postarala hlavně herečka Tereza Těžká, která byla za svoji roli 12leté dívenky v dokumentu V síti nominována na Českého lva. Cenu sice nezískala, avšak dostala se do povědomí široké veřejnosti i médií, která se brzy začala zajímat o její netradiční soužití s několika partnery. Tereza nic nezatajovala, naopak přiznala svůj život v polyamorii a vysvětlila také, kolik partnerů a partnerek vedle svého manžela má, a jak jim to vlastně všechno funguje.
„Já sama mám manžela Honzu, s tím máme společnou přítelkyni Áňu, a přítele Petra. Ten Honzu zná a jsou přátelé. Všichni o všem komunikujeme. Ty vztahy jsou opravdu plnohodnotné se vším všudy, i se závazky. Je to stejné jako klasický, monogamní vztah, ale já ho mám třikrát.“ Nutno dodat, že v polyamorii jsou si všichni lidé zapojení do vztahu vědomi situace a vyjadřují s ní svůj souhlas.

Polyamorie

Písničkář Voxel nechce vlastnit

Nedávno přišel se svým prohlášením také populární písničkář Voxel, který se také rozhodl jít s kůží na trh a oznámil tak přes sociální sítě, na čem se s manželkou domluvili a v jakém soužití budou nadále setrvávat. Nebyl sice tak sdílný jako jeho předchůdkyně Tereza Těžká, takže prozatím nevíme, kolik se vedle jejich manželského svazku bude vyskytovat žen či mužů a kdo čí bude přítel, milenec nebo jen kamarád, ale třeba se časem dozvíme více.
„A protože cítíme, že jdeme správnou cestou, cítím, že to mám s vámi sdílet. Rozhodli jsme se dát nám samotným i tomu druhému naprostou svobodu, volnost, lásku, pochopení. Rozhodli jsme se, že se NEBUDEME VLASTNIT a uvědomili si, že to, co společnost považuje za lásku, je častokrát jen ono vlastnění, žárlivost, závislost, lpění na druhém...“
Na rozdíl od Terezy písničkách Voxel s manželkou Marií mají již dvě děti a je otázkou, jak ony přijmou nové strýčky a tety ve vztahu, a zda nebudou mít tak trochu chaos v partnerském soužití.

Polyamorie

Záletná Mary a její nenaplněné srdce

Ale abychom nemluvili jen o slavných osobnostech, podívejme se na dámu, která se rozhodla otevřeně světu přiznat, že její srdce je příliš velké, aby milovala jen jednoho člověka. Řeč je o Marii Crumton, bývalé profesorce a nyní terapeutce, která se snaží vysvětlovat lidem ve svém okolí, co to polyamorie je, a podporuje ty, kteří mají strach následovat své srdce. Ač se Marii dostalo tradiční výchovy i vzdělání a od 20 let byla s jedním mužem, který se také stal její manželem, cítila, že ji to stále citově táhne také k jiným mužům. Vzhledem k tomu, že své touze opakovaně podlehla, její první manželství skončilo rozvodem.

Záletná dívka

Dokonalé vztahy?

Mary v průběhu svého života zjistila, že monogamie zkrátka není pro ni a rozhodla se přijmout soužití v polyamorii a mít více jak jeden vztah. Dnes má manžela a milence, se kterými sdílí domácnost, a další dva milence, kteří žijí v blízkosti jejího bydliště. Mohou být tak kdykoliv po ruce, jakmile se Mary zasteskne po některém z nich. Dle jejích slov jí tento způsob soužití vyhovuje a činí ji nesmírně šťastnou jak v partnerském, tak v milostném životě. Každý svůj vztah považuje za jedinečný, s jednotlivými muži sdílí rozdílné zájmy a s každým z nich uspokojuje jiné potřeby. Prý mezi nimi všechno funguje a žárlivost či rivalita v jejich soužití nemá místo.

 

Zdroje:

https://www.idnes.cz/revue/vztahy-a-sex/voxel-polyamorie-vztah-manzelstvi-laska-partnerstvi.A210608_085106_sex_sub

https://www.novinky.cz/zena/styl/clanek/tereza-tezka-polyamorie-je-zivotni-styl-neni-otevren-nevere-nebo-nahodnemu-sexu-40360574

https://www.curioctopus.it/read/33540/questa-donna-ha-un-marito-due-fidanzati-e-un-amante:-%E2%80%9Csono-innamorata-di-tutti-e-4%E2%80%9D

 

Anketa

Manžel a milenec pod jednou střechou, dva milenci v docházkové vzdálenosti – reálný pohled do života v polyamorii

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!