Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Snubní prsteny / foto: shutterstock

Tipy, jak nosit zásnubní a snubní prsten

Většina lidí si dá snubní nebo zásnubní prsteny na levou ruku. Jedná se o dlouholetou tradici, podle které se věří, že z levého prsteníčku vede žíla až k srdci. Díky tomu je váš prsten co nejblíže k srdci.

Tento způsob nošení pochází již ze starého Egypta. Nosíme ho tak ale také v České republice, ve Spojených státech amerických, ve Francii, Velké Británii, Mexiku, Kanadě, Jižní Africe a také v celé spoustě asijských zemí. Není to ale jediný způsob, jak můžete prsten nosit.

Prsteny na pravé ruce

V zemích severní a východní Evropy, jako je Rusko, Polsko, Bulharsko a Dánsko, se nosí prsteny na pravé ruce. Je to dáno kulturními tradicemi těchto zemí. Stejně tak nosí prsteny na pravé ruce v Řecku, Španělsku nebo v Indii. V žádné z těchto zemí ale není předepsáno, z jakého materiálu by prsten měl být. Můžete jej nosit v sadě, například prsten a náušnice z bílého zlata, žlutého zlata, stříbra nebo s odpovídajícími drahými kameny.

Snubní a na něm zásnubní prsten

Jedná se o poměrně moderní záležitost. Koupíte si snubní prsten, který pasuje k zásnubnímu a pak jej jednoduše dáte na sebe. Toto řešení vyhovuje všem, který jsou nuceni po svatbě odložit zásnubní prsten jen tak do poličky. Před svatbou se vyplatí zásnubní prsten sundat, ať u oltáře netápete, jak je na sebe nasadit. Pořadí, jak nasadíte prsteny na sebe, může být i obrácené (tj. buď máte zásnubní prsten na snubním, nebo snubní na zásnubním – jde o to, že zásnubní prsten bývá obvykle okázalejší).

Každý prsten na jiném prstě

Velmi rozšířenou možností, jak nosit svatební prsteny, je jednoduše ta, že je rozložíte na jednotlivé prsty. To znamená, že zásnubní prsten nosíte na prsteníčku levé ruky až do doby, kdy stanete před oltářem. Pak jej nahradí snubní prsten. Zásnubní prsten si můžete dát na prsteníček pravé ruky nebo jiný prst, na který bude velikostně sedět. Ne vždy se ale prsteny k sobě hodí, proto se doporučuje vybírat je ze stejného kovu.

Tipy, jak nosit zásnubní a snubní prsten

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!