Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Láska je droga! Tiší bolest jako morfin

Není to klišé.

Intenzivní, vášnivá zamilovanost může pomoci překonat fyzickou bolest podobně jako silná analgetika, například morfin. Potvrdila to nová americká studie.

Vědci testovali patnáct studentů a studentek, kteří byli v počátečním stadiu milostného vztahu.

Ukázali jim fotografii jejich milovaného či milované a přitom jim působili mírnou bolest. Ukázalo se, že pocity, které pohled na milovanou tvář vyvolal, působily jako analgetikum. Nešlo přitom jen o krásu; pohled na fotografii přitažlivého kamaráda či kamarádky podobný efekt neměl.

Zamilovanost otupuje mozek
"Ukazuje se, že intenzivní zamilovanost aktivuje tytéž oblasti mozku, na něž působí léky tišící bolest," vysvětluje profesor Arthur Aron ze State University of New York.

Vědci podle listu Metro doufají, že lepší pochopení působení lásky na mozek by mohlo přispět k vývoji efektivnějších analgetik.

Dr. Sean Mackey z lékařské fakulty kalifornské Stanford University, který studii vedl, k tomu říká: "Když jsou lidé v této vášnivé, zcela pohlcující fázi lásky, jejich nálada je podstatně změněna. A to způsobem, který ovlivňuje jejich prožívání bolesti. Začínáme teprve chápat, jak tyto zásadní systémy v mozku fungují a jak ovlivňují bolest. Jde o velmi hluboké, staré části mozku, které ovlivňují produkci dopaminu, tedy neurotransmiteru ovlivňujícího náladu, pocit výhry či motivaci."

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 14