Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock.com

Mladá generace na monogamii nevěří! Vy ano?

Názory mladých partnerů na monogamii se často liší.

Přestože monogamie je považována za nejlepší ochranu před pohlavními nemocemi včetně smrtelné nákazy virem HIV, mladí lidé se často v názoru na ni neshodnou. Téměř polovina z nich připouští, že věrnost nepatří k jejich silným stránkám.

Nemají jasno
Američtí vědci z Oregonské univerzity analyzovali údaje 434 sezdaných i svobodných párů ve věku od 18 do 25 let. Ukázalo se, že ve 40 procentech případů jeden z partnerů tvrdil, že se svým protějškem má dohodu o dodržování monogamie, zatímco druhý to popíral.

U dvojic, které se na dodržování věrnosti shodly, téměř jedna třetina partnerů přiznává, že svůj slib alespoň jednou porušila.

Na čem záleží?
Je zřejmé, že ani děti nejsou dost dobrým důvodem k tomu, aby si jejich rodiče řekli, že nebudou mít sex s nikým jiným. Žádnou roli v pohledu na monogamii nehraje sňatek.

Jediným aspektem, který ovlivňuje, zda si jsou partneři věrní, je jejich názor na trvalost vztahu. Čím trvalejší se jim zdá, tím menší mají sklony k nevěře.

„Pro mladé lidi je těžké bavit se na toto téma. Monogamie je sice dobrý způsob, jak se chránit před pohlavně přenosnými chorobami, ale mnozí z nich mají na její dodržování odlišný názor,“ říká spoluautorka studie Marie Harvey.

Výzkum byl zveřejněn v odborném časopise Journal of Sex Research.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 18