Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Muži něvěru odpouštějí... ale jen s jinou ženou

Polovina mužů by svým něžným polovičkám odpustila nevěru, pokud by ale šlo o zahýbání se ženou. Dokládá to nová studie amerických vědců.

Podle odborníků z univerzity v texaském Austinu by ženy byly v podobném případě méně tolerantní a nevěru svého partnera s mužem by snášely hůře.

Polovině mužů jiná žena nevadí
Experti se dotazovali 718 studentů, jak by se zachovali, kdyby měli dlouhodobý vztah. A nastínili jim několik typů nevěry jejich partnerů.

Zjistili, že 50 procent mužů by se se svou přítelkyní nerozešlo, kdyby zjistili, že je podvedla s jinou ženou. Nevěru s mužem by uneslo jen 22 procent mužských respondentů.

U žen je názor na nevěru opačný. Pokud by jim partner zahnul se ženou, odpustilo by mu 28 procent studentek, nevěru s mužem by tolerovalo jen 22 procent.

Zafungují základní instinkty
Podle studie zveřejněné v odborném časopise Personality and Individual Differences výsledky odpovídají základním lidským instinktům.

„Žárlivost vyvolávají u žen a mužů různé podněty – muži mají obavy o své otcovství, ženy se bojí, že budou opuštěny,“ vysvětluje vedoucí studie, evoluční psycholog Jaime Confer.

Podle vědců se muži cítí ohroženi jinými muži, protože nemohou mít jistotu, že případný potomek je pak skutečně jejich. Lesbická nevěra je pro ně naopak příležitostí, jak uspokojit odvěkou touhu mít co nejvíce partnerek.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 19