Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Vědci dovedou „vyprat“ sperma HIV pozitivních mužů

Léčbu neplodnosti je možné provádět bezpečně a efektivně i u párů, kde je muž HIV pozitivní. Potvrzují to nové studie amerických a brazilských vědců.

V posledních dvou desetiletích se expertům podařilo zdokonalit metodu, jak zbavit spermie smrtícího viru, aby nemohl nakazit matku ani dítě.

„Myslím, že ten proces je stále bezpečnější,“ tvrdí Dr. Deborah Andersonová z Bostonské univerzity. „Riziko je tak nízké, že je přijatelné ho u párů, které touží po dítěti, použít.“

Podle zprávy zveřejněné v časopise Fertility and Sterility provedli brazilští vědci z Ústavu Evandra Chagana v Rio de Janeiru 17 studií, jichž se zúčastnilo 1800 neplodných dvojic, v nichž muž byl HIV pozitivní.

Zhruba u třetiny žen se spermie vpravila mimotělně injekčně do vajíčka, které se posléze vrátilo do matčiny dělohy. Tento způsob je při riziku přenosu považován za nejbezpečnější, protože eventuální přenos je možné poměrně snadno zaznamenat. Ostatním pacientkám přenesli lékaři spermie do dělohy přímo.

Zhruba polovina všech žen otěhotněla a více než 80 procentům z nich se podařilo donosit zdravého potomka. Výsledky jsou shodné jako u lidí, kteří HIV nemají. Navíc ani jedna z respondentek, ani jejich miminka, neměly pozitivní výsledky testů HIV. Při zkoumání spermií z jednotlivých studií po jejich „vyprání“ se ukázalo, že virus zůstal u dvou až osmi ze sta.

To je podle Dr. Elizabeth Ginsburgové velmi povzbuzující. Lékařka míní, že pravděpodobnost přenosu viru na ženu a dítě je velmi nízká. K němu může dojít pouze při drobném poranění, aby se mikroorganismus dostal do krve, což je při umělém oplodnění vyloučené.

Léčba neplodnosti se nicméně u partnerů, kde je muž HIV pozitivní, často neprovádí. Jedním z důvodů je její cena. „Je škoda, že někteří tito lidé si umělé oplodnění nemohou dovolit. Potom jim nezbývá než pokoušet se o dítě přirozeným způsobem, což ženu ohrožuje,“ tvrdí Ginsburgová.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1