Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock.com

Je věrnost normální?

Monogamie je pro člověka nepřirozená...

Vždyť jsme prý pořád zvířátka, u kterých se věrnost moc nenosí – a u opiček, našich přímých příbuzných, zvlášť – a k tomu, abychom žili v páru, jsme byli vlastně donuceni. První útok na naše nespoutané libido proběhl před deseti tisíci lety, kdy lidé zjistili, že je jednodušší okopat si políčko a vypěstovat nějaké lupení, než pobíhat po lese a doufat, že něco sesbírají. Do té doby bylo jediným vlastnictvím člověka jeho tělo, se kterým tím pádem mohl nakládat, jak chtěl, ale jakmile si ten svůj plácek ohradil, byl jeho, a proč by se o něj s někým dělil? Ale protože potřeboval ženu, řekl si, že k jednomu políčku je jedna žena tak akorát. Docela logická úvaha. Kterou později k dokonalosti dovedla církev…

Jak jste na tom vy – s monogamií? Když se tak rozhlížím kolem sebe, tak zjišťuji zajímavou věc; ano, mít ke gruntu jednu ženu, případně muže, je tak akorát, ale tu a tam si odskočit taky není na škodu. Věrnost se už nenosí, proč taky? Máme dokonalou antikoncepci a ještě dokonalejší kondomy, které brání i všelijakým mikroskopickým zvířátkům, aby na nás skočili, takže se není čeho bát. Ona ta věrnost je opravdu přitažená za vlasy. To ovšem nikoho nenabádám k tomu, aby byl nevěrný!

magazin.cz

Před sto lety byl průměrný lidský věk něco přes čtyřicet let, dobrá, to je průměr, ale stejně se lidé většinou moc vysokého věku nedožívali. Kdežto dnešní muži a ženy jsou často ještě v pokročilém věku nejen atraktivní, ale i sexu žádostiví… Nezřídka se stává, že vlastně žijí dva životy, s jedním partnerem, pak s druhým a protože rodit v pětačtyřiceti není nic neobvyklého, i ženy to zvládnou.

To jsme ale odbočili od prapůvodní myšlenky – že monogamie je vlastně nepřirozená. Co s tím? Že by v tom směru nějaký náš politik navrhl zákon nazvaný: Hurá do polygamie! se nedá očekávat. Takže nám nezbývá nic jiného, než se smířit s tím jedním (jednou), kterého máme na krku. A hledat nové cesty, jak obohatit společný sex.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 12